ARTIKLER

På Stortorvet 7 sørger Schage Eiendom for å forvandle et velkjent kvartal til 18.000m2 lekre kontorlokaler og 10.000m2 handel og restauranter.

En merkbar endring rundt Oslo S

SENTRUM PÅ FLYTTEFOT

Tekst: Malling & Co
FREDRIK SOMMERFELDT, MALLING & CO.

Det er ingen tvil. Med utbyggingen rundt Oslo S har CBD-leietakere endelig fått et reelt alternativ – flere leietakere er på flyttefot fra vest til øst.

Det sentrale og mest attraktive kontordistriktet i Oslo, det såkalte CBD (Central Business District) har lenge vært Aker Brygge, Tjuvholmen, Vika - og de senere år også Barcode. Med et bystyre med høyt miljøfokus og MDGs tiltak for færre biler i sentrum og et bedre tilbud av offentlig kommunikasjon, har det skjedd en merkbar endring rundt Oslo S.

– Malling & Co har gjort en stor undersøkelse med 850 ansatte i bedrifter i Norge for å avdekke hva som er viktigst for dem når det gjelder arbeidsplassen. På en klar førsteplass kommer reisetid, tilgjengelighet og offentlig kommunikasjon, forteller Fredrik Sommerfeldt, leder av utleieavdelingen i Malling & Co.

Han forteller videre at en konsekvens av dette er at utviklingen i dag skjer rundt knutepunkter – der folk reiser til og fra jobb og ønsker å oppholde seg. Likevel er det mange leietakere som fremdeles har fordommer mot området rundt Oslo S og Jernbanetorget.«Kampen om de unge talentene er veldig stor, og disse ønsker å bo og jobbe nær viktige kollektivknutepunkter.» – FREDRIK SOMMERFELDT, MALLING & CO.

Lær av Petter Stordalen

Sommerfeldt slår virkelig et slag for områdene rundt Oslo S og mener den oppblomstringen vi i dag ser, bare er begynnelsen på en betydelig endring. Det er her folk vil være og det er her de vi har de største og mest spennende utviklingsprosjektene i Oslo!


Sommerfeldt slår virkelig et slag for områdene rundt Oslo S og mener den oppblomstringen vi i dag ser bare er begynnelsen på en betydelig endring.– Etter at politiet i 2010 ryddet opp på Plata, har kriminaliteten gått drastisk ned og folk føler seg trygge. Antall straffesaker fra Jernbanetorget faller hvert eneste år, og bare fra 2016 til 2019 er tallet nesten halvert. Totalt sett er Oslo en av de tryggeste byene i Europa. Området er i stor utvikling med mange planlagte og pågående prosjekter, se bare på Petter Stordalen – dette skjønte han tidlig! Hans satsing på hotellene The Hub med 850 rom på Oslo S og Amerikalinjen forteller mye.

Sommerfeldt ser at advokatfirmaer som Ræder og Føyen Torkildsen flytter hit, akkurat som for eksempel Gjensidige, Deloitte, Microsoft og TV2 har gjort.«Både myndigheter og gårdeiere har fokus på utvikling av knutepunkter.» – FREDRIK SOMMERFELDT, MALLING & CO.

Den store forvandlingen

Entra eier Stenersgata 1-3, et supersentralt bygg med 30.000 m2 kontorer fordelt på ni etasjer som nå skal totalrehabiliteres. Sommerfeldt tror dette vil bli blant byens mest attraktive kontorer.

– Kan du tenke deg en bedre beliggenhet? Du bare krysser gaten og kan reise hvor du vil i alle retninger med buss, trikk, t-bane, tog og Flytog – akkurat slik dagens arbeidstakere ønsker seg. Og de kan ta heisen ned fra jobben og handle alt de ønsker seg på Oslo City.

I samme område skal også Olav Thon rehabilitere Gunerius-kvartalet, Oslo Areal planlegger å rive Galleri Oslo og bygge nytt og Youngstorget er allerede blitt et av byens mest attraktive restaurantområder. På Stortorvet 7 sørger Schage Eiendom for å forvandle et velkjent kvartal til 18.000 m2 «high end» kontorlokaler og 10.000 m2 handel og restauranter. Han forteller videre om hva som skal skje de neste 5-10 årene: – Entra står bak Oslo Solar på Vaterlandstorget, som kan bli Oslos høyeste bygg på 117 meter, med et solcelletak på 8.300 m2. Bane NOR Eiendom, som eier Oslo S-bygget og hele togarealet, planlegger en total ombygging av hele området med nye næringsbygg og toget under bakken. KLPs nye høybygg i Biskop Gunnerus gate 14B, får en supersentral beliggenhet og et bredt tilbud av tjenester.image

Arbeidstakere kan ta heisen ned fra jobben og handle alt de ønsker seg i sentrum.

image

Med høyt miljøfokus og MDGs tiltak for færre biler i sentrum og mer offentlig kommunikasjon, har det skjedd en merkbar endring rundt Oslo S.


Er det andre grunner til denne forvandlingen?

– Både myndigheter og gårdeiere har fokus på utvikling av knutepunkter. I tillegg er jo området blitt byens nye arkitektoniske høyborg, som igjen har bidratt sterkt til å fornye, forynge og forflytte Oslo sentrum. Dessuten spiller det faktisk en rolle at bedriftene har sterkt fokus på rekruttering og at arbeidsledigheten i Oslo sentrum er rekordlav. Kampen om de unge talentene er veldig stor, og disse ønsker å bo og jobbe nær viktige kollektivknutepunkter. Dette har mange selskaper skjønt og allerede gjort noe med – Microsoft, IBM og Sopra Steria er blant selskaper som nå har flyttet til området – og flere er på vei avslutter Sommerfeldt.


Eiendomshuset Malling & Co er Norges eldste og største kompetansesenter innen næringseiendom. Vi slår gjerne av en prat for å hjelpe deg!

DEL
DELimage

image

Nærmere 50 000 kvadratmeter blir kontorplasser designet for samarbeid, trivsel og kreativitet.

image

Nærmere 50 000 kvadratmeter blir kontorplasser designet for samarbeid, trivsel og kreativitet.

Økern Portal åpner
desember 2020


På tomten er byggene i ferd med å reise seg.

Økern er åsted for den største forandringen i Oslo det neste tiåret. Lager og industri erstattes med folkeliv og aktivitet. Kommunen og flere eiendomsutviklere har store planer for Hovinbyen.

Det største signalbygget ligger på oversiden av torget og danner en portal mellom Løren og markedsgatene på Økern som står klare om få år.

– Økern Portal blir det første signalbygget i det nye sentrumet som er av mange spådd til å bli Oslos nye trendområde, sier Richard Groven i Oslo Pensjonsforsikring som eier Økern Portal.

Hovinbyen skal ha over 12 000 boliger, hotell, fine markedsgater, underholdningstilbud, og være arbeidsplass for nær 100 000 kunnskapsmedarbeidere.

Flere leietakere på plass

Nordens største mobilselskap, Telia, kjøpte opp bredbåndsselskapet og innholdsleverandøren Get sommeren 2018. I 2021 flytter de inn i Økern Portal.

– Vi har vært gjennom en omfattende prosess for å finne stedet der vi skal bygge vårt nye selskap. Målet er å skape neste generasjons telekom-bedrift, sammen med Get, sier Nina Sundby, som er HR-direktør i Telia Norge og eier av flytteprosessen.

Det er også klart at Studio Jobbsprek, som per dags dato kun finnes på Aker Brygge, vil gi næringsbygget et styrkeløft.

Hovedtyngden av studioets konsept vil basere seg på trening for hele familien.

– Vår hypotese er at dersom barna trives og vil komme tilbake til Økern Portal, vil foreldrene få trent og hele familien bli sunnere. Nøkkelen er å få barna til å synes det er gøy å være på Studio Jobbsprek. Dette skal være et treningsstudio der barna blir aktivisert og trent fremfor parkert, og vi satser hardt på at barna skal ha det unikt hos oss, forklarer daglig leder Pål Hauge.

Planene innebærer blant annet jungelløype, klatretrening, utendørsaktiviteter og egne gruppetimer for barn.

– Vi vil ha en egen barnemeny som foreldrene kan velge fra, slik at de kan styre når de vil trene basert på hva deres barn ønsker å trene, sier Hauge.

Portalen reiser seg

Alle som passerer Økern kan nå se at byggene er i ferd med å reise seg på tomten til den bærekraftige portalen.

– Det er stort å se bygningskroppene begynne å reise seg. Det er merkbart at åpningsdagen nærmer seg, sier Groven.

Økern Portal blir Oslos mest unike næringsbygg, og et sted der næring og nærmiljø møtes. Bygget vil huse både arbeidsliv og byliv, og pulserer fra morgen til kveld.

– Samtidig som bygget huser tilpassede og fleksible kontorlokaler og arbeidssoner blir det et naturlig samlingssted for lokalbefolkningen, sier Groven.

Folk inviteres inn i bygget og byggets uteområder, og kan bruke det til fritid, daglige tjenester og rekreasjon. På bakkeplan blir det park, butikker og serveringstilbud. På takene planlegges det med skybar, bikuber og løpebaner.image

Alle som passerer Økern kan nå se at byggene er i ferd med å reise seg på tomten til den bærekraftige portalen.


Smart arbeidsplass

Nærmere 50 000 kvadratmeter blir kontorplasser designet for samarbeid, trivsel og kreativitet.

– Rundt halvparten av plassene er det allerede signert leiekontrakter på, sier Groven.

Et markedsområde på rundt 7000 kvadratmeter vil fylles med varierte og spennende kafeer og restauranter som serverer alt fra gourmetmåltider til street food eller håndbrygget kaffe.

– Det blir pop-up-butikker og et tjenestetilbud du forventer å finne i nærområdet ditt. Variasjon og mangfold er stikkord, sier Groven.

Noe helt nytt i Norge

– Økern Portal er gjennomdigitalisert. Smarte teknologiske løsninger skaper de mest nyskapende rammene for de som vil ha kontorlokaler som definerer merkevaren – mot egne ansatte og samfunnet for øvrig, sier Groven.

Med Telia og Get som første store leietager, kan øvrige firma forvente seg høye standarder.

Groven ser for seg at følgende typer leietagere vil passe best inn i Økern Portal:

  • De som utfordrer det etablerte for å skape ideene som fornyer, forenkler og forbedrer.
  • De som ønsker tettere samarbeid internt, og opp mot nye typer partnere og miljøer.
  • De som ønsker et synlig bygg som ansatte, partnere og kunder kan være stolte av.
  • De som forstår at teknologi skaper nye arbeidsformer, og ønsker omgivelser tilpasset dette.

– Begreper som innovasjon, effektivitet, samhandling, troverdighet og skaperkraft er sentrale.image

Økern Portal blir det første signalbygget i det nye sentrumet som er av mange spådd til å bli Oslos nye trendområde.


Et miljøbygg

Bærekraft har vært et gjennomgående tema gjennom hele planleggingen: BREEAM-NOR med karakteren «Excellent» er føringen, sammen med energiklasse A. Bygget skal score høyt på alle de ni bærekraftsdimensjonene: Helse og innemiljø, transport, ledelse, energi, arealbruk og økologi, materialer, avfall, vann, og forurensing.

– Vi tenker miljø i alle deler av prosessen. Økern portal vil ha et grønt utseende, med store grøntarealer både i parkrommet og i takets parsellhager, sier Groven.

Ønsker du informasjon om mulighetene i Økern Portal?


På denne siden kan du fylle ut skjema for å bli kontaktet av megler


DEL
DEL