Hjem
Brekeriet
Tre brødre med
øl-suksess

Monte del Frà

Vingården ved
munkenes berg

Oslo Brewing
Company

setter Oslo på kartet

Skravlevin

med Bjørg Thorhallsdottir

AuroraSpirit

Verdens nordligste destilleri

Himkok

CocKtails I verdensklasse

Innhold
innhold
 • 20 år med Palmer 5
 • Vingården ved munkenes berg 6
 • Skravlevin 7
 • Quiz 8
 • Argentina – up and coming? 9
 • Produktnyheter – vin 10
 • Glassprinsen – Maximilian Riedel 11
 • Mot lysere tider 12
 • Vin & helse 13
 • Foodie for foodies 14
 • Vin-suksess på Øya 15
 • Brekeriet 16
 • Pilsens historie 18
 • Kulturhuset 2.0 19
 • Oslo Brewing Company 20
 • Produktnyheter – øl 21
 • Verdens nordligste destilleri 22
 • Nordlys akevitt 24
 • Himkok – coctails i verdensklasse 26
 • Produktnyheter – brennevin 27
 • Aktivitetskalender 29
 • Gin’ll fix it! 30
 • Tips fra Palmer 31
TEKST

Lars-Reidar Huth, Tom Andersson, Jesper Høst, Lars Asbjørn
Adskim, Kim Daniel Bergersen, Tom Amrati-Løvås.

FOTO

Tom Andersson, Jeff Flindt, Ulf Mellander, Bettina Lorenzoni,
Dreamstime, Calle Huth, Svein Lindin.

FORSIDEFOTO

Andreas Schumann.

PRESSEFOTO

Monte del Frà, Bodegas Chacra, AuroraSpirit.

UTFORMING OG PRODUKSJON

Media Digital AS
Dronningensgate 3
Inngang Revierstredet
0152 Oslo
Tlf: +47 21 62 78 00
Epost: [email protected]

ANSVARLIG UTGIVER

Palmer Group AS
Strandveien 55
N-1366 Lysaker
Tel +47 24 11 56 70
Fax +47 24 11 56 71
[email protected]

Leder
leder


Lars-Reidar Huth
Managing Director Palmer GroupSkaper norske vinjournalister et sukkerhysteri?
NÅ HAR JEG SOM EN «ENKEL» BLÅRUSS/SIVILØKONOM FRA HARRYLAND/SARPSBORG JOBBET I VIN-/ALKOHOLBRANSJEN I SNART 20 ÅR.

Jeg blir glad for å lese fra Vinmonopolets rapporter at vi i Norge drikker lettere og lettere. Alle statistikker viser at vi blir mer lik våre naboer i Sverige og landene i Europa.
Vi har i Norge i løpet av de seks siste måneder endret vårt drikkemønster til å drikke mer hvitvin, rosevin, musserende og «lette» rødviner og vesentlig mindre «tunge viner»/sterkvin og brennevin.

Alle disse «lette» kategoriene av vin har lavere alkohol (prosecco har kun 11% alkohol) enn for eksempel en Amarone som har 15% alkohol eller mer.

Historisk har splitten av det vi drikker i Norge av hvitvin kontra rødvin vært 30/70 – til tross for at vi har samme kalde «rødvinsklima » som Sverige. I Sverige er splitten mellom rødvin og hvitvin, både historisk og i dag ca 50/50.

Hvorfor drikker svensker og europeere like mye hvitvin som rødvin? Noe klart svar har jeg ikke – men svenskene har opp gjennom årene vært mer glad i «søte hvite viner»/halvtørre på «fagspråket» enn vi nordmenn. Disse hvite halvtørre viner har også ofte en lavere alkohol.

Bestselgeren på Systembolaget i Sverige er hvitvinen 3Apor – hvor de selger totalt 2,8 millioner liter per år. 3Apor – I Norge Thr3Monkeys – har kun 8,5% alkohol, og ifølge våre vinjournalister i Norge et altfor høyt sukkerinnhold/restsødme.

Det sto en artikkel i vårt rosa finansblad for en tid siden hvor de hadde et tosiders oppslag om hvor mye sukker/restsødme det var i Vinmonopolets toppselgere på røde/hvite viner.

Alle toppselgere på Vinmonopolet, ofte Bib (Bag in Box) – det som det norske folk kjøper – den norske folkesjelen – fikk «slakt» av vinjournalisten på grunn av for høyt sukkerinnhold/restsødme. Jeg er ikke uenig at vi skal ha fokus på hva vi spiser/drikker i forhold til sukker etc – men dette fokuset på sukker og vin er tatt ut av sin sammenheng.

Ja, med to unge jenter i familien, Martine (24 år) og Julie (20 år) er jeg glad for at de begge setter trening, helse, kosthold og sukker i fokus – men vinklingen/sammenligningen blir feil når de begge ikke ønsker å drikke halvtørr hvitvin med sukkerinnhold/ restsødme på mer enn 7–8 gram sukker/liter, samtidig som de begge drikker både Biola og eplejuice/juice daglig.

En skikkelig søt hvitvin har halve sukkerinnholdet av det det er i Cola, og en helt ordinær tørr hvitvin har ikke mer sukker i seg enn Biola Zero, men dette har verken mine jenter eller folk der ute det samme forholdet til.

La oss gå den varme årstiden i møte og drikke lettere, mer hvitvin, rosevin, musserende og «lette rødviner» – og nyte det vi drikker, og ikke tenke på hvor mange gram sukker det er i verken eplejuicen eller hvit-/rosevinen.

God sommer med viner fra Palmer i glasset!

Palmer gjennom 20 år
PALMER
Palmer gjennom 20 år
I ÅR ER DET 20 ÅR SIDEN PALMER & CO BLE STIFTET. UTVIKLINGEN I MARKEDET HAR VÆRT RIVENDE, OG I DAG HAR SELSKAPET SKIFTET NAVN TIL PALMER GROUP. MEN VÅRT MOTTO ER FREMDELES DET SAMME: PROUD MERCHANTS OF WINE, SPIRITS AND BEER!
TEKST

Lars-Reidar Huth

Vinimportselskapet Palmer & Co, i dag Palmer Group, ble stiftet 17. februar 1997. Hvorfor navnet Palmer? Gründerne av selskapet var Ida Palmer og Anders Christiansen. Begge var frankofile og hadde «ekstrabolig» i Beaune, Bourgogne, og begynte å importere vin til sine vinvenner i Norge. Ida fant snart ut at Palmer klang godt i vinverden, og i starten hadde de også mulighet til å importere prestisjevinen Ch Palmer – og slottets andre vin Ch Palmer Alter Ego.

Palmer & Co hadde fra etableringen i 1997 og fremdeles den dag i dag Champagne Palmer i sitt sortiment; Champagne Palmer & Co ble etablert i 1847, og feirer 170 år i år.

20 år hendelsesrike år

Mye har skjedd på det norske alkoholmarkedet de siste 20 år. Noen av mange stikkord er tilgjengelighet, alkoholskatter, forgiftet smuglersprit, grensehandel og taxfree på Gardermoen.

I 1997 hadde vi i overkant av 100 Vinmonopolutsalg i Norge – i dag er tallet 326, og i løpet av et par år har vi like mange som vårt naboland Sverige med sine 400 Systembolag-utsalg. Systembolaget i Sverige omsetter dobbelt volum av Vinmonopolet, men så er folketallet også det dobbelte av det norske.

På slutten av 90-tallet sto vi i lange køer i de få Vinmonopolutsalgene vi hadde, noe som førte til at opinionen stemte for vin i dagligvarehandelen. Dette ble en utfordring for daværende sosialminister Hill-Marta Solberg, som i 1998 besluttet å opprette 50 nye butikker før 2002. Salg av vin økte vesentlig i denne perioden, men det totale alkoholkonsumet var stabilt fordi hjemmebrent og smuglersprit fikk en nedgang – og ikke glem at vi i 2002 mistet 20 av våre landsmenn grunnet forgiftet smuglersprit.

Samme år fikk vi reduserte alkoholavgifter, Vinmonopolet begynte å bygge om butikkene til selvbetjening – og i løpet av 2002-2003 fikk vi 21 nye butikker. Likevel satte grensehandelen til Sverige fart i 2001, da Systembolaget besluttet å ha Palmer gjennom 20 år I ÅR ER DET 20 ÅR SIDEN PALMER & CO BLE STIFTET. UTVIKLINGEN I MARKEDET HAR VÆRT RIVENDE, OG I DAG HAR SELSKAPET SKIFTET NAVN TIL PALMER GROUP. MEN VÅRT MOTTO ER FREMDELES DET SAMME: PROUD MERCHANTS OF WINE, SPIRITS AND BEER! åpent på lørdager.

Her hjemme besluttet Bondevik-regjeringen i 2005 å åpne for taxfree-butikker for innreise til Norge. Da begynte salgsgaloppen i taxfree-butikkene, spesielt på Gardermoen – og med økte taxfree-kvoter fra Erna Solberg 1. juli 2014 for den som dropper tobakkskvoten, gikk lovligheten fra fire til seks flasker vin.

Siste utvidelse av innreisebutikken på Gardermoen kom i 2016, og butikken er i dag landets desidert største utsalg for vin og brennevin – hele fem ganger så stor som Vinmonopolets største butikk på CC-Vest.

I 2012 åpnet Systembolaget «butikk nummer to» i Strømstad sentrum – en butikk med kun 250 varelinjer, som tilsvarer 10 prosent av vareutvalget på CC-Vest. Likevel selger Systembolaget i Strømstad med sine 250 varelinjer fire ganger så stort volum som vårt største Vinmonopolutsalg på CC-Vest.

Norsk kø på Systembolaget

Mer enn 80 prosent av omsetningen på Systembolaget i Strømstad blir betalt med norske bank- eller kredittkort. Så hvorfor er det lang kø foran utsalget i Strømstad – hver lørdag?

Svaret ligger snublende nær: En flaske Linjeakevitt koster nesten 150 kroner mindre enn i Norge. En flaske Righetti Ripasso (en av Palmers bestselgere) koster i dag 45 kroner mindre i Sverige enn i Norge. Altså samme vin, fra samme produsent – men til en vesentlig lavere pris.

Uansett farge på våre regjeringer sørger de for at alkoholavgiftene øker år etter år, noe som igjen gjør at grensehandel og taxfree-salg øker voldsomt. I dag har grensehandelen og taxfree-salget i Norge nesten 40 prosent av det totale volumet vi konsumerer av alkohol på mer enn 4,75 prosent – og Vinmonopolet har de tre siste årene hatt et stabilt volum på ca 80 millioner liter.

Et paradoks i denne diskusjonen opplevde jeg med min kreative bror, fiolinisten Ole Hermann, i forrige uke. Vi kan trygt si at han politisk står lenger til venstre enn hans «blåruss»-bror. I diskusjonens hete mellom oss brødre ville Ole Hermann stemme for at Vinmonopolet ble lagt ned, og at vin kom i dagligvarehandelen. Hvorfor? Totalt mangel på tilgjengelighet på Vinmonopolet i vår fødeby Sarpsborg!

Sarpsborg fikk sitt Vinmonopol-utsalg på 1950-tallet, den gang ved Olav den Helliges statue. I 2017 har Sarpsborg med sine rundt 60.000 innbyggere fremdeles bare ett eneste utsalg i kommunen. Dette er heller ikke inkludert blant våre 60 største Vinmonopol i Norge (kategori 6, som har det beste utvalget i basissortimentetet.) Ja-ja, Harryhandelen får vel fortsette for min bror fiolinisten. For dersom vin havner i dagligvarer, mister vi både faghandelkjeden Vinmonopolet – og blåruss-broren blir nødt til å omskolere seg.

Hva har skjedd med Palmer & Co?

Vi er i dag et team på 19 stolte medarbeidere som i år omsetter for 220 millioner kroner inkludert 80 millioner i alkoholavgifter, og leverer nærmere 1,8 millioner liter med alkohol på det norske markedet. Vi har et sterkt team på horecamarkedet, og gjennom et snart 18 år langt samarbeid med Hansa Borg (hjemmebryggeriet i Særp/Borg) leverer vi nå totalt 700.000 liter til dette markedet i Norge. Det er en «særping» stolt av!

Dagens portefølje har en bredde som inkluderer vin, både kommersielle og «snobbeviner», og brennevin som ledes av vårt sterke Cognac-hus Ch Montifaud (solgte 150.000 flasker/enheter på Vinmonopolet i 2016), og akevitter som Ankerdram og Jegerakevitt. Nylig lanserte også tradisjonsrike Lorry sin egen lagrede akevitt. Vi følger «craft-beer»-trenden og har flere norske bryggerier i vår portefølje, som Lofotpils, Svalbard Bryggeri – og nå sist Oslo Brewing Company.

Vi ble for en tid siden utfordret av storebror i bransjen, Arcusgruppen (som bare har ca 10-15 ganger vår omsetning), til å løpe Holmenkollstafetten. Beviset for at vi tok stafettpinnen er en løpetrøye med vår logo og vårt motto Proud Merchants of Wine, Spirits and Beer. For selvsagt er vi stolte av det vi har fått til gjennom de begivenhetsrike 20 årene som har gått siden vi startet!

MONTE DEL FRA
MONTE DEL FRA
VINGÅRDEN: Monte del Frà badet i sol, med vinmarkene i forgrunnen.
Monte del Frà
– VINGÅRDEN VED MUNKENES BERG
VENETO ER ET KJENT VINOMRÅDE FOR DE FLESTE NORDMENN. HERFRA KOMMER VINER SOM VIRKELIG HAR FALT I SMAK HOS OSS: PROSECCO, SOAVE, VALPOLICELLA, RIPASSO, AMARONE...
Palmer FOTO: Monte del Frà

Øvrige viner fra Bardolino og Bianco di Custoza har på mange måter kommet i skyggen. Men slik har det ikke alltid vært – de hvite vinene fra Bianoc di Custoza var for rundt 20 år siden mye mer populære enn vinene fra Soave. I motsetning til Soave som er laget på to druer, garganega og trebbiano, kan Bianco di Custoza lages på opptil ni ulike druer, noe som gir en spennende miks.

Flittige munker

Bli med til Monte del Frà, vinhuset ved munkenes berg, sentralt beliggende midt i Custoza. Custoza ligger ved sørspissen av Gardasjøen, en halvtimes kjøring vest for Verona. Det store steinkorset midt i vinmarken Monte del Frà minner oss om at her sto det en gang et munkekloster. Munkene var som vi vet flittige arbeidere, og visste godt hvor det var gode forhold for dyrking av druer og andre nyttevekster. Det er denne vinmarken som har gitt vinhuset sitt navn.

Monte del Frà ble grunnlagt av brødrene Eligio og Claudio Bonomo i 1958. På slutten av 1950-tallet var det stor produksjon av middelmådig vin i Italia – det var snarere kvantitet fremfor kvalitet som rådet, og få av vingårdene tappet vin på flaske og solgte under eget navn. Vinloven i Italia så dagens lys i 1963, basert på geografisk beskyttede områder med krav til blant annet druetyper og produksjonsmetoder.

Kvalitet i fokus

For de to brødrene Eligio og Claudio var det kvalitet som sto i fokus fra første stund. De viste at gode viner begynner i vinmarken; uten sunne og friske druer blir det ingen gode viner. Gjennom grundig arbeid i vinmarken endret de sakte, men sikkert produksjonen over på kvalitetsvin. De endret oppbinningsog bekjæringsmetoder fra det tradisjonelle 1,6 meter høye pergola-systemet til det lavere «single guyot»-systemet – en oppbinningsmetode som benyttes i de fleste kvalitets-vinmarker i Europa. Samtidig reduserte de bruken av kunstgjødsel til det minimale.

Det samme arbeidet for kvalitet fortsatte i kjelleren. Her tok de i bruk moderne kjellerteknikker, noe som gjør det lettere å kontrollere både fremstilling og modning av vinene. Og resultatet lot ikke vente på seg. I dag produserer de flotte viner fra ulike områder i Veneto som år etter år får topp score i både italiensk og internasjonal presse.


PÅ VINMONOPOLET:Her hjemme får du Ca`del Magro Bianco di Custoza Superiore i basissortimentet. Nyt den gjerne, som her – på båten en varm sommerdag.
Fremdeles aktive

Eligio og Claudio er fremdeles aktive i vinproduksjonen, godt hjulpet av sine tre barn Marica, Silvia og Massimo. I dag eier de 140 hektar med vinmark i Custoza, Bardolino, Lugana og Valpolicella. De mest kjente vinmarkene deres er Monte del Frà, Ca` del Magro i Custoza og Lena di Mezzo i Fumane-dalen i den klassiske delen av Valpolicella.

En av Monte del Fràs mest populære viner, den hvite Bianco di Custoza Superiore fra vinmarken Ca`del Magro, er tilgjengelig i Vinmonopolets basissortiment. Dette er en hvitvin som gir mye kvalitet for pengene.

Ca`del Magro Bianco di Custoza Superiore kr 139,90 varenr. 9212701

VIN
VIN
Skravlevin
med Bjørg Thorhallsdottir
ER DET NOE KUNSTNEREN BJØRG THORHALLSDOTTIR KAN, SÅ ER DET Å SPRE GLEDE RUNDT SEG. DEN DELER HUN MED ALLE, KJENTE SOM UKJENTE. IKKE RART DEN FOLKEKJÆRE BJØRG HAR VENNER OVER HELE NORGE!
TEKST OG FOTO: PALMER

Først kom hun med en egen cava, som naturlig nok heter Lykkebobler. Så kom rød Skravlevin i flaske og i BIB. Nå er også Bjørg Thorhallsdottir på markedet med den hvite.

Den gode samtalen betyr mye for Bjørg. Så viktig er den for henne at hun i tillegg til alt annet hun holder på med, har utdannet seg til samtaleterapeut. Alt løser seg når man bare man kan snakke sammen. Gode samtaler gir masse energi. Og er det noe Bjørg er full av, er det nettopp energi. Hun griper de mulighetene som kommer hennes vei og er en dame med mange jern i ilden. I tillegg til å være en av Norges fremste kunstnere, er hun en populær foredragsholder, illustratør, forfatter og gründer.

Det er den anerkjente Veneto-produsenten Monte del Frà som står bak Bjørgs Skravlevin. Da hun møtte Marica Bonomo fra vingården Monte del Frà i Oslo fant de to damene umiddelbart tonen, og idéen om å lage en vin sammen ble sådd. Ikke lenge etter reiste Bjørg til Verona for å bli bedre kjent med Monte del Frà og vinene deres. Resultatet fra denne reisen er nå å finne i bestillingslisten på Vinmonopolet. Sammen har Bjørg og Marica laget to viner som er ideelle når gode venner samles, og samtalen går livlig rundt bordet. Vinen har naturlig nok fått navnet Skravlevin. Monte del Frà var et naturlig valg da Bjørg skulle velge samarbeidspartner til sin nye vin. De to partnerne deler mange av de samme verdiene, noe som er svært viktig for Bjørg. Monte del Frà er en familiebedrift med solide røtter i Veneto, og i dag er det de to brødrene Eligio og Claudio Bonomi som sammen med sine familier fører tradisjonen videre. Bærekraftig landbruk og vinproduksjon er viktig for hele familien, som er i ferd med å legge om til økologisk dyrking av druer. Bjørg setter spesielt stor pris på denne investeringen i våre barns fremtid.


SKRAVLEVIN CORVINA APPASSIMENTO IGT VENETO 2013

er laget på corvina-druen, den viktigste druen i Veneto. Druene har blitt tørket i en kort periode for å gi en fyldig, rund og behagelig munnfølelse. Den har en herlig duft av røde og mørke kirsebær, plommer og krydder. Den er smaksrik og fyldig med god frukt og fin lengde. En herlig vin som setter skikkelig fart på snakketøyet.
Vinmonopolnr. 2961801 (bestilling)
kr. 149,90 flaske
Vinmonopolnr. 2961906 (bestilling)
kr. 429,90 BIB

SKRAVLEVIN GARGANEGA IGT VENETO 2016

er laget på garganega-druen, Venetos populære hvite drue. Her har vi en frisk og sommerlig vin med aromatisk duft av blomster, fersken og sitrus. Fruktig og frisk med middels fylde og god balansert syre. Dette er en tørr, fruktig og herlig lettdrikkelig vin. Finnes både på flaske og treliters BIB. Passer til salater, reker, blåskjell og i alle gode venners lag.
Vinmonopolnr. 7304901 (bestilling)
kr. 134,90 flaske
Vinmonopolnr. 7347006 (basisutvalg/test)
kr. 394,90 BIB

QUIZ
QUIZ
Bli med på quiz og
vinn en Frescobaldi-gavepakke!
I OVER 30 GENERASJONER HAR ADELSFAMILIEN FRESCOBALDI LAGET FANTASTISKE VINER I DET VAKRE TOSCANA VED MIDDELHAVET.

I dag er det Lamberto Frescobaldi som er president for de sju forskjellige slottene og vineriene. Frescobaldi produserer også en nydelig olivenolje, Laudemio, og driver flere restauranter.

Frescobaldi bygger på gamle tradisjoner og lang erfaring, men samtidig klarer man å tenke trend og innovasjon. I dag er det en meget flink ung dame ved navn Eleonora Marconi som er vinmaker på Castello Nipozzano.

Nipozzano Chianti Rùfina Riserva er en av de historiske vinene som produseres ved Castello Nipozzano. En myte forteller at Nipozzano betyr «uten brønn» og refererer til områdene øst for Firenze som har svært liten tilgang på vann. Mangelen på vann gir druer som får lov til å modne til en utsøkt konsentrasjon. Våpenskjoldet på etiketten tilhører Firenze-familien Albizi og representerer bryllupet mellom Albizis siste arving Leonia og Angelo Frescobaldi.

Nipozzano Chianti Rùfina Riserva 2013 er intens og dyp rubinrød. Ren duft av mørke bær, fioler og andre blomster. En vin med fine tanniner og med delikate hint av sjokolade og lær i avslutningen.

Vinen er laget av 90% Sangiovese samt 10% Malvasia Nera, Colorino, Merlot og Cabernet Sauvignon. Den har en restsødme på 2 gram per liter, 5 gram per liter syre og alkoholen er 13%.

Den er lagret 24 måneder på eik hvorav 6 måneder på små fat. Etter tapping modner den 3 måneder på flaske før den slippes på markedet.

Konsumklar, men kan lagres i et par år.

Den passer utmerket til rødt kjøtt som gjerne kan være grillet, men går også fint til noe litt enklere som pizza, pasta med kjøttsaus og lasagne. Passer også godt til smaksrike oster.

Vinmonopolnummeret er 3498301, prisen 169,90 og den finnes på hyllene i alle kategori 6 og 7 Vinmonopol. Les mere her:
www.frescobaldi.com


QUIZ
 • Hva betyr Nipozzano?
 • Hva heter Nipozzanos unge kvinnelige vinmaker?
 • Hvilken er hoveddruen i Nipozzano Chianti Rùfina Riserva?
 • Frescobaldi er blitt drevet av samme familie i 30 generasjoner, hvem er president i dag?
 • Hvilket hav grenser Toscana til?

Mail dine svar senest 31. juli 2017 til Portfolio Manager Annika Groven; [email protected] og bli med på trekningen av en flott Frescobaldi-gavepakke med brodert forkle, Laudemio olivenolje og 6 flotte, små olivenoljeskåler! Lykke til – buona fortuna!

VIN
VIN
PATAGONIA: Bodegas Chacra ligger i vakre Patagonia, i et område som opprinnelig var en ørken.
Argentina – up and coming?
ARGENTINA DET FEMTE STØRSTE VINPRODUSERENDE LANDET I VERDEN I DAG, MEN DET HAR IKKE ALLTID VÆRT SLIK. FØRST DE SISTE 20 ÅRENE HAR VINLANDET BLOMSTRET.
TEKST

Palmer

FOTO

Bodegas Chacra

Druer og vin ble introdusert i Argentina allerede på midten av 1500-tallet med de spanske conquistadorene. Næringen økte raskt, men det var forholdsvis enkel og billig vin på den lokale druen criolla chica som ble laget og omsatt lokalt i landet. Sentrum for drueproduksjonen lå ved foten av Andesfjellene, nær der Mendoza ble grunnlagt i 1861.

Input utenfra

Siden 1800-tallet har det tidvis kommet bølger med immigranter fra Europa for å søke lykken i Argentina. De tok med seg både druer og knowhow fra hjemlandet, og slik kom den moderne vinproduksjonen i gang. Spanjoler, italienere og franskmenn brakte med seg druer som bonarda, malbec, cabernet sauvignon, chardonnay og sauvignon blanc, og en tid med mye eksperimentering sto på trappene. Fremdeles var det argentinerne selv som sto for konsumet, og på 1970-tallet lå antall liter per innbygger på 90 per år. Rett før årtusenskiftet var dette tallet mer enn halvert, og det var på tide å vurdere eksport for å få avkastning for all produksjonen.

Med input utenfra økte kvaliteten på vinene markant, og for de som tror at Argentina kun lager billig bag-in-box eller kraftige, over-eikede fruktbomber så er dette i dag langt fra sannheten. Dagens trend viser at mange av de større produsentene nå går tilbake til å bruke mer betong i produksjonen, fremfor eikefat. I tillegg til tidligere innhøstning slik at druene bevarer en god og friskere syrestruktur. Derved får de en renere og ferskere stil på vinene sine, med en bonus av lavere alkoholprosent også. Malbec i denne stilen har allerede ankommet Norge og det blir spennende å følge disse vinene fremover.

Nye regioner

Malbec, som har sin opprinnelse i sørvest- Frankrike, er adoptert som Argentinas nasjonaldrue og det lages et vell av viner på druen over hele landet. Også de typiske Bordeaux-druene er populære, og mange produsenter lager flotte viner som har vist seg å være svært lagringsdyktige. Med tanke på landets tradisjoner for kjøttindustrien er brorparten av vinene som lages røde, og det er ingen import av vin inn til Argentina. Så et besøk til dette fantastiske landet innebærer mye empanadas og proteiner fulgt av kun lokal vin, en suveren kombinasjon. Mendoza er som tidligere nevnt sentrum for vinnæringen, men mange nye vinregioner har kommet til gjennom årenes løp. Salta i nord er kjent for sine høytliggende vinmarker helt opp til 3 000 meter over havet. Her produseres både rødvin og hvitvin, sistnevnte med fokus på den aromatiske druen torrontes. Litt sør for hovedstaden Buenos Aires, langs kysten, er det satt i gang store beplantninger av druer som tåler litt kjøligere klima som pinot noir, riesling og sauvignon blanc. Men kanskje mest spennende er vinene fra Patagonia, nærmere bestemt Rio Negro, sør i landet.


CHACRA: I Bodegas Chacra i Patagonia er det pinot noir som danner basis for superbe viner.
Patagonia

Området var i utgangspunktet en ørken, men på 1800-tallet fant britiske kolonister ut at de skulle grave kanaler fra de to elvene Neuquen og Limay som renner ned fra Andesfjellene, og laget på den måte en oase i ørkenen som egnet seg ypperlig for planting av frukt. Regionen er i dag mest kjent for epler og pærer, men rundt 1930 ble noen få vinmarker etablert både med malbec og pinot noir. Med et tørt klima hvor det kun er i underkant av 200 millimeter nedbør per år og en luftfuktighet på maks 30 prosent, er området mer eller mindre fritt for sykdommer som kan influere vinstokkene. I dag er det to produsenter som utmerker seg i området ved å lage fremragende viner av høy kvalitet.

Bodega Noemia er et samarbeid mellom den italienske grevinnen Noemi Marone Cinzano og danske Hans Vinding-Diers, en kjent og særs dyktig vinmaker. Det fokuseres på rødviner av malbec, cabernet sauvignon og mindre innslag av merlot. Toppvinen, Bodega Noemia, er laget av 100 prosent malbec fra vinmarker plantet i 1932, hvor druestokkene yter lite utbytte, men hvor kvaliteten på druematerialet er eksepsjonelt godt. Totalt råder eiendommen over 11 hektar med vinmark, og filosofien her er fokus på biodynamisk dyrking og produksjon. Mesteparten av preparatene som brukes i vinmarkene dyrkes og fremstilles også av produsenten selv. Dette gjelder også kompost som brukes til gjødsling.

Også Bodegas Chacra står som en av pionerne i Patagonia. Her er det den kjente italienske vinmakeren Piero Incisa della Rocchetta, barnebarnet til skaperen av Sassicaia, som samarbeider med Hans Vinding-Diers om superbe viner laget på pinot noir. I 2004 ble den første vinmarken kjøpt av Piero, og her fant man eldgamle, knudrete pinotstokker plantet i 1932. Vinen herfra er i dag husets ikon-vin med det passende navnet Treinta y Dos – tallet trettito på spansk. I etterkant ble flere eldre vinmarker kjøpt opp, og vinene herfra heter i samme stil Cincuenta y Cinco og Sesanta y Sete. Kun de aller beste druene fra hver av vinmarkene går med til disse vinene. De resterende druene går til vinen Barda Pinot Noir, som også er en fryd for ganen til en litt rimeligere penge.

Et hav av muligheter

Vinene fra både Chacra og Noemia viser segmentet argentinsk Fine Wine i Norge, som nå begynner å ta form ved hjelp av dedikerte importører som søker det beste av det landet har å by på.

Argentina har fremdeles et hav av muligheter, og ikke minst plass til å frembringe mer og enda bedre vin. Kjente vinmakere fra hele verden har sett potensialet og slått seg ned både i Mendoza og andre regioner for å lage innovative høykvalitetsviner. Navn som Paul Hobbs, Michel Rolland og Francois Lurton er bare noen av de som rir på den argentinske bølgen.

PRODUKTER
PRODUKTER
PRODUKTNYHETER VIN
SKRAVLEVIN GARGANEGA BIB 2016 MONTE DEL FRA, ITALIA, VENETO
Den folkekjære kunstneren Björg Thorhallsdottir laget først sin egen cava og rosé cava, Lykkebobler, så kom hun med en egen rødvin; Skravlevin Corvina. Her er Skravlevin Garganega, Bjørgs egen hvitvin – en blend hun valgte fra den anerkjente Veneto-produsenten Monte del Fra. Aroma preget av moden frukt, gult eple, litt fersken og plomme, hint av trekrydder. Bløt og ørlite sødmefull smak, preg av modne frukter, litt sitrus og eple. Dette er en super vin til mye av mat, men den smaker aller best i godt selskap!
Vinmonopolnr.: 7347006
(304901) både 75 cl og BIB
basisutvalg/test kat. 6
Pris: kr. 399,90 (134,90)
CATERINA PINOT NERO ROSATO 2016 TENUTA MAZZOLINO, ITALIA, LOMBARDIA, OLTREPO PAVESE
Dette rosévinanbudet ble vunnet samme dag som eieren fikk sin tredje datter, og begge heter nå Caterina! Otrepò Pavese er kjent for bra pinot nero, som i Frankrike heter pinot noir, og Tenuta Mazzolino omtales av internasjonale vinjournalister som en av de beste produsentene i regionen. Lys lakserosa. Sval aroma preget av røde bær og urter. På smak er vinen ung, saftig og fint fokusert, preg av røde bær, urter og litt nøtt. Til salater, skalldyr, laks og asiatisk-inspirerte retter som sushi og annet.
Vinmonopolnr.: 7445601
basis kat. 3
Pris: kr. 139,90
TYLER VINEYARD BLOCK 5 PINOT NOIR 2014, USA, CALIFORNIA
Block Five ligger over en bekk fra resten av vinmarken Dierberg i Santa Maria Valley. Vinene herfra skiller seg litt ut fra vinene fra Dierberg for øvrig, ved at de blir litt dypere i farge og litt rikere på smak og struktur. Dyp farge. Mørke bær som kirsebær og bringebær med florale toner både på lukt og smak, fin dybde, noe tanniner, rik smak, fin syre, flott balanse. Klassisk med andelår eller -bryst. Høstretter av lett vilt vil også passe bra, særlig med retter hvor sausen har intensitet og smak.
Vinmonopolnr.: 6978901
bestillingsutvalg
Pris: kr 545
ODINSTAL RIESLING 120 N.N. 2015, WEINGUT ODINSTAL, TYSKLAND, PFALZ
Odinstal har i nyere tid kjøpt en vinmark som ligger litt lavere enn de øvrige vinmarkene, Vinmarken ligger 120 meter og havet, og det er det som har gitt navnet til denne vinen. Vinmarken hadde lenge vært økologisk, og er nå sertifisert biodynamisk. Vinmarkene og komposten: «Store viner jobber alltid sammen med naturen, ikke i mot den». Dette gamle visdomsordet forsøker Odinstal å omsette i praksis. Å unngå kjemiske sprøytemidler og lett vannløselige gjødsel er for Odinstal en selvfølge.
Å følge naturen betyr også at man prøver å tilnærme seg naturens rytme, prosesser, forståelse for denne og respektere naturen. Odinstal besitter sju hektar hvorav fire er beplantet med vinstokker, og det resterende området forandres fra år til år med blomster, frukter, kuer, høns, bier eller annet som er med på å bidra til å oppnå et maksimalt økosystem.
Vinmonopolnr.: 7133601
bestillingsutvalg
Pris: kr. 279,90
PETER & PAUL GRÜNER VELTLINER 2015, HOCH, ØSTERRIKE
Peter & Paul er biodynamisk og en perfekt miks mellom det tradisjonelle og naturvin. Serien er oppkalt etter de to helgenene Petrus & Paulus, som finnes på eiendommen (to antikkfigurer i tre som er mer enn 300 år gamle). Winzerhof Hoch har startet en intern revolusjon under nøye konsultasjon av Andreas Schumann fra Weingut Odinstal. Økologisk vin med toner av modne gule epler, frisk og krisp, blomster, hvit pepper og saftig inngang. God struktur og fruktig lett mineralsk avslutning med god fylde. Perfekt til lette retter av fisk og skalldyr, salater, kylling eller annet lyst kjøtt.
Vinmonopolnr.: 7108901
bestillingsutvalg
Pris: kr. 169,90
BARDA PINOT NOIR 2015, BODEGA CHACRA, ARGENTINA, PATAGONIA
Piero Incisa della Rocchetta, fra familien bak Sassicaia, kjøpte sine første vinmarker i Rio Negro i Patagonia. Bodega Chacra ligger flott plassert i Rio Negro-dalen i Patagonia, mellom Andesfjellene og Atlanterhavet. Klimaet her er kontinentalt med store forskjeller i temperatur, noe som gir en perfekt modning for pinot noir. Middels dyp rubinrød farge. Aromatisk duft av lyse bær, krydder og en flott mineralitet. Middels fyldig, flott syrefriskhet, herlig fruktkonsentrasjon og en lang behagelig ettersmak. En herlig vin til typiske argentinske kjøttretter. Grillet mat, gjerne av kalv, okse eller lam
Vinmonopolnr.: 9965601
Kommer i basis i juli!
Pris: kr 239,90 (fra juli)
MARCONTE BARBERA D'ASTI 2015 PELLEGRINO WINES
Test kat.: 6
Pris: kr 129,90.
Lanseres i juli!
TOPP VINER FRA VON BUHL LANSERES I MAI

Synes du tyske vinetiketter er vanskelige å forstå? Fortvil ikke, du er ikke alene. Tyskland har en intrikat vinlovgivning. I tillegg har de en egen klassifisering: VDP – Verband Deutsecher Prädikatsweingüter. VDP er en forening av de beste vinprodusentene i Tyskland. Det er faktisk verdens eldste forening av fremstående kvalitetsprodusenter og ble dannet så tidlig som i 1910. I dag, over 100 år etter, har de et medlemstall på rundt 200 produsenter fra ulike vinregioner i Tyskland. Kvalitetskravene, fra vinmark til flaske, er strenge. Vinene fra disse produsentene er inndelt i en fire trinns pyramide.

VDP Gutswein – viner laget av druer fra produsentens vinmarker
VDP Ortswein – viner fra vinmarker som ligger innenfor en enkelt landsby
VDP Erste Lage – førsteklasses vinmarks-spesifikke viner med svært gode vekstforhold og beliggenhet
VDP Grosse Lage – viner fra produsentens aller beste vinmarker med svært strenge kvalitetskrav. Dette er viner som har potensiale til å lagre lenge. Tørre viner fra Grosse Lage blir klassifisert som Grosses Gewächs, poplært kalt GG.

I mai lanserer vi 7 GG viner fra Reichsrat Von Buhl i et begrenset antall.
Så her er de bare å bestille. Alle vinene er tilgjengelig gjennom bestillingsutvalget.


VON BUHL KIESELBERG DEIDESHEIM RIESLING GG 2015
Klassifisert som GG fra og med 2015. Vinmarken ligger på et høytliggende platå med flott utsikt over Deidesheim. Her skinner solen hele dagen. Gode vekstforhold gir komplekse viner med fin mineralitet og struktur som har et langt liv foran seg.
Vinmonopolnr.: 7159601
Pris: kr 499,90
VON BUHL REITERPFAD «IN DER HOHL» RUPPERTSBERG RIESLING GG 2015
En spesiell vinmark med et høyt innhold av kalkstein gir rike, kraftige viner med en aroma og smak av modne gule frukter og en fantastisk syrestruktur. Denne vinen har et langt liv foran seg.
Vinmonopolnr.: 7160401
basis kat. 3
Pris: kr 439,90
VON BUHL PECHSTEIN FORST RIESLING GG 2015
Det er den sorte lavasteinen «Pechstein » som har gitt vinmarken navn. Vinene herfra er alltid konsentrerte og elegante med en unik stålaktig mineralitet. Dette er vinen for Riesling-freaks.
Vinmonopolnr.: 7159801
bestillingsutvalg
Pris: kr 479,90
VON BUHL JESUITTENGARTEN DEIDESHEIM RIESLING GG 2015
Vinmarken tilhørte en gang jesuittmunkene i Neustadt. Her har det vært dyrket druer siden middelalderen. Vinmarken har en super beliggenhet mellom Pechstein og Kirchenstück. Vinene herfra er mineralske med en eksotisk fruktkarakter.
Vinmonopolnr.: 7159701
Pris: kr 499,90
VON BUHL FREUNDSTÜCK FORST RIESLING GG 2014
Den minste vinmarken i Forst med grense til de berømte vinmarkene Kirchenstück i øst og Ungeheuer i nord. Druene til denne GGen kommer fra den øverste delen av Freundstuck, ansett som den desidert beste delen. Jordsmonn og vekstforhold nesten som i Kirchenstück. Her har vi en konsentrert, delikat vin som først viser sitt potensiale etter noen år.
Vinmonopolnr.: 7159901
Pris: kr 539,90
VON BUHL REITERPFAD «HOFSTÜCK» RUPPERTSBERG RIESLING GG 2014
Den første GG Von Buhl produserte kom fra denne eksklusive lille terrasserte vinmarken på kun 0,9 hektar. Hele vinmarken er omgitt av en mur laget av sandstein. Jordsmonnet består av kalkog sandstein, løss og litt sand. Vinene herfra er herlig fruktige og elegante med stor konsentrasjon.
Vinmonopolnr.: 7159501
Pris: kr 539,90
VON BUHL UNGEHEUER FORST GG 2015
Den tyske keiseren Otto von Bismarck skal ha uttalt at vinene fra Ungeheuer, årgang 1873, skal ha vært «uhyrlig » gode. Dette er en de varmeste og tørreste vinmarkene i Forst. Dette gir kraftige og aromatiske viner med tydelig preg av blomster og krydder på duft.
Vinmonopolnr.: 168801
Pris: kr 399,90
Glassprinsen
MAXIMILIAN
RIEDEL
VINMANN: Maximilian Riedel er overbevist om at uten en dypere forståelse av det som skal være oppi, er det umulig å perfeksjonere funksjonen til glasset.
Glassprinsen
– JEG HAR ALLTID VISST HVA JEG SKULLE JOBBE MED, SIER MAXIMILIAN RIEDEL. HAN ER 11. GENERASJON VED RORET I FAMILIEBEDRIFTEN SOM ER VERDENSKJENT FOR SINE FULLENDTE GLASS OG KARAFLER.
TEKST: Tom Amrati-Løvås FOTO: Svein Lindin

Maximilian begynte i familieselskapet da han var 20 år gammel, og gikk inn i typiske roller som juniorleder innenfor økonomi, utvikling og salg. En periode bodde han i Paris for å støtte den lokale forhandleren der. Det store spranget kom da han flyttet til New York og startet arbeidet med å sette Riedel på det amerikanske vinkartet. Riedel er i dag en suksess i det vinelskende USA, og oppskriften på suksessen har Maximilian tatt med seg tilbake til Europa, der glassene fra Østerrike er å finne overalt hvor det nytes god vin.

Et glass er et glass – eller?

– Hør her, et glass er en nyttegjenstand, et redskap for å frakte det du skal drikke opp til munnen. Alt ut over det blir et spørsmål om preferanser, sier han.

– Vi tror sterkt på at vin bør drikkes av glass designet etter druetype. For eksempel liker jeg veldig godt vin basert på pinot noir, og da blir det naturlig for meg å bruke Riedel burgunderglass, fra Sommelier-serien. For meg er dette et godt valg fordi det passer til pinot noir, min foretrukne druesort, men samtidig også til Champagne. Jeg er overbevist om, og dette er en hjertesak for meg, at Champagne alltid skal nytes fra et druespesifikt glass. Det er jo i hovedsak bare tre viktige druesorter i Champagne, og med mindre det er en blanc de blanc, så vil jeg si at 99 prosent av Champagne er basert på pinot noir. Hvorfor ikke drikke fra et burgundglass fra Riedel, og du vil ikke bare smake de vakre aromaene av champagne, men også lukte dem? spør han retorisk.

Vinmannen

Maximilian er overbevist om at uten en dypere forståelse av det som skal være oppi, er det umulig å perfeksjonere funksjonen til glasset.

– Jeg elsker vin. For meg er det en naturlig del av livet, og det ville vært vanskelig å være så dedikert til glassproduksjonen om jeg ikke hadde et klart bilde av hvordan glasset faktisk skal fungere for vindrikkeren, poengterer han.

– Det gjør meg både til en forretningsmann, fordi jeg produserer og selger glass, men også en designer fordi jeg har helt klare forestillinger om hvordan glassene våre skal se ut. Fordi jeg tidlig i karrieren fikk være med på å bygge opp Riedel i USA, fikk jeg både arbeide og leve med amerikanske vinelskere. Den erfaringen gjorde meg veldig opptatt av design, og viste meg hva riktig design på glasset kan gjøre for å presentere vinen best mulig.

For vinelskere

Vinelskere er i alle land, også der det tradisjonelt ikke er vin som hører til det tradisjonelle kostholdet.

– Ja, nå er vi i Norge, og det morsomme er at dette er et land der Riedel selger mest av alle hvis vi regner glass per innbygger, selv om det ikke blir produsert vin her, smiler han.

– Det forteller oss at nordmenn liker vin, og at de er opptatt av design og stil. Dessuten har dere dette begrepet dere kaller ”koselig”, og jeg innbiller meg at mange nordmenn liker å nyte et glass vin foran peisen i de lange vintermånedene, og samtidig liker å se gyllen hvitvin i et vakkert glass i lyse sommernetter, sier han. Likevel er det mange som ennå ikke har oppdaget hva riktig valg av glass kan gjøre for vinopplevelsen.

– Ja, jeg tror at det er mange der ute som ser på vinglass som pyntegjenstander. Glasset må ta seg godt ut på bordet, og hvordan det fungerer som vinglass kommer i annen rekke. Det er her Riedels filosofi med å sette vinen i førersetet spiller en stor rolle. Våre glass har både det estetiske og det funksjonelle som grunnelement. I tillegg handler det mye om følelser. Vi leverer glass som igjen leverer vin, den rasjonelle grunnen for å velge våre glass er nettopp å øke gleden ved å drikke vin som du kanskje har betalt forholdsvis mye penger for. Når glasset også ser bra ut og høyner inntrykket av et veldekket middagsbord, er det akkurat den følelsen vi ønsker å vekke, forteller han.

GLASSET ER VIKTIG: Vi tror sterkt på at vin bør drikkes av glass designet etter druetype, sier Maximilian Riedel.
For profesjonelle

Da Riedel utviklet sin restaurantserie var det mange som ristet på hodet fordi den alminnelige oppfatningen var at Riedel produserte høykvalitets designerglass som aldri kunne overleve i et røft restaurantmiljø med risting, stabling, kontinuerlig vask og uvøren behandling.

– Det er riktig, bekrefter Maximilian.

– Kostnadene med brekkasje og løpende etterbestilling ville ikke oppveie designen og følelsen av et kvalitetsglass. Men så lanserte vi Riedel Restaurant-glasset, der utgangspunktet var vår bestselger-serie Vinum. Det fikk litt kortere stett, vi fjernet blyet i glasset og laget større fot. Da jeg presenterte den nye serien for restauranter i USA, var det bare åpne dører. I dag er horeca-markedet et av områdene vi har størst vekst, også i Norge der vi har inngått et strategisk samarbeid med Palmer Group som skal styrke våre bånd til det profesjonelle markedet, sier han.

Defilere, subtrahere, dekantere

Det handler om håndverk. Selv om deler av produksjonen hos Riedel har blitt automatisert, er det fortsatt mye som blåses for hånd. Særlig de iøyenfallende karaflene og dekanterne blir laget på gamlemåten. Maximilian har en særlig forkjærlighet for å dekantere vin, noe han aldri unngår å komme inn på.

– Altså, jeg synes at alle vinelskere bør ha minst én karaffel hjemme. Vin må bare dekanteres, rett og slett, slår han fast.

– Hvis du snakker med dedikerte vinmakere, vil de alle fleste anbefale at unge viner åpnes to timer før du drikker den. Men, vi lever alle under tidspress, klokken er ubarmhjertig også når det kommer til vin. Det er direkte umenneskelig å forvente at du skal vente i to timer på en vin etter at den er åpnet, særlig i en tid da de færreste har to timer å bruke på noe som helst! Nei, åpne vinen, dekanter den, særlig om den er ung, og drikk, uansett om det er rød, rosa eller hvit, understreker han.

Ikke bare vin

Riedel er i hovedsak et vinglassfirma, men samtidig har de en stor portefølje med glass for brennevin og andre drikkevarer.

– For oss er det grunnleggende viktig å nyte brennevin, enten det er akevitt, whisky eller cognac i original form, aldri blandet i cocktails. Derfor vil du ikke finne det perfekte cocktailglasset hos Riedel. Til gjengjeld finner du glass for en rekke brennevinstyper som er utviklet kun for å formidle uttrykket til den aktuelle drikken. Ta akevitt, som er høyaktuelt for Norge, og stadig mer populært ute i verden. Våre designere arbeidet tett med både produsenter, salgsledd og konsumenter for å lage et glass som ville forsterke selve sjelen til akevitt. Litt ubeskjedent må jeg få si at Riedel Aquavit har fanget selve grunntanken bak akevitten, vi har løftet den opp og gitt den et nydelig podium å vise seg frem på. Vi har på samme måte laget glass for alt fra Tequila til Whisky, bare ikke cocktailglass.

Tørre å prøve

Rent bortsett fra at champagne skal drikkes fra burgundglass og at all vin bør dekanteres har Maximilian bare ett råd til norske vinelskere:

– Du må prøve! Du må aldri slutte å teste vin og glass sammen. Til syvende og sist er det bare du som kjenner hva som er riktig for deg, og jeg håper du finner den perfekte kombinasjonen sammen med et glass fra Riedel! avslutter han.

GLASSET ER VIKTIG: Vi tror sterkt på at vin bør drikkes av glass designet etter druetype, sier Maximilian Riedel.
HVITVIN
HVITVINLYS & LETT: Caterina Pinot Nero Rosato 2016.

CATERINA PINOT NERO
ROSATO 2016

Pris: kr 139,70
Varenummer:
74456-01

LYS & LETT: Monte del Fra Ca del Magro.

MONTE DEL FRÁ CÀ DEL MAGRO CUSTOZA
SUPERIORE 2014/2015

Pris: kr 139,90
Varenummer:
92127-01
Mot lysere tider
NORDMENN DRIKKER MER «LYSERE» VIN ENN FØR, NOE SALGSTALLENE FRA VINMONOPOLET VISER. SALGET AV RØDVIN GÅR NED, MENS SALGET AV HVITVIN, ROSÉVIN OG MUSSERENDE ØKER. SÅ HVORFOR IKKE TA MED EN HVIT ELLER ROSÉ «MATVIN» TIL GRILLFESTEN?
TEKST:
Palmer

Nordmenn er et rødvinsdrikkende folk – 70 prosent av vinkonsumet er tross alt rødvin. De siste årene har vi imidlertid sett at rødvinsalget går ned mens salget av «lysere» vin øker. Rødvinsalget gikk ned to millioner liter fra 2013 til 2016, mens de lyse kategoriene hvit, rosé og musserende vin økte med 200 000 liter samme periode.

Forklaringene på dette kan være mange. Eksempelvis spiser vi mer «hvitvinsvennlig» mat når vi spiser ute på restaurant enn før – omsetningen av sushi her i landet har doblet seg fra tre til seks millioner kroner fra 2009 til 2012, og vi slenger oftere fisk på grillen nå enn før. Vanene vi gjør oss når vi spiser på restaurant tar vi med oss til Vinmonopolet når vi handler der. Samtidig kan det virke som om vinpressen oftere skriver om dyrere hvitviner nå enn før, som for eksempel tørr tysk kvalitetsvin av rieslingsdruen, chardonnay fra Burgund og California eller italiensk hvitvin på druene garganega eller fiano.

Mindre skallebank og kalorier

Nordmenn er glade i å trene, og om vi slipper en dundrende hodepine når vi løper på tredemølla så foretrekker de fleste av oss det. Dette er sikkert mye av grunnen til at rødviner som annonserer mindre histaminer og garvestoffer selger svært godt her i landet. Kanskje er det ikke nødvendigvis garvestoffene – antioksidantene – som er den store stygge ulven, men sannheten er at sjansene for å få hodepine er mindre om du drikker et par glass hvitvin.

Fyldige rødviner med høyt alkoholnivå inneholder mer kalorier enn tørre hvite lav-alkoholdige viner. Alkohol er rett og slett ganske kaloririkt, og de røde bestselgerne her i landet er til og med søtet med ugjæret druemost – druesukker.

Hvitt til mat

Å velge en hvitvin til matretter som fisk, skalldyr, salater, ost eller kyllingretter krever en viss kunnskap. Men om du legger i en femtilapp ekstra og går for en anbefaling, får du en spenstigere hvitvin med mer smakskonsentrasjon til å matche smaksrik eller varm mat.

Vår anbefaling går til Italia, og italienere drikker mye hvitvin til sjømat om sommeren. Mange av disse mat-hvitvinene er fortsatt ganske ukjente, men om du drar til Veneto – det vil si området rundt Verona, og det mindre kjente underområdet Custoza – får du spennende hvitviner til hyggelige priser.

Cà del Magro fra produsenten Monte del Frá er en tørr hvitvin laget på en blend av ulike druer, hvor hoveddruen er garganega. Blandingen av fem ulike druer gir karakter til denne spennende vinen. Og til slutt, husk at rosa vin passer til rosa mat: Prøv Caterina til reker eller laks!

HELSE
HELSE
LITTA FÅR DIPLOMA: av Jancis Robinson, som er en av verdens mest kjente vinpersonligheter og forfatter av mange vinbøker, blant annet «Wine Grapes – A complete guide to 1368 vine varieties», som er selve «drue-bibelen».
Vin & helse
FOR LITTA LARSEN, MASTER OF WINE-STUDENT, ER VIN TETT FORBUNDET MED EN SUNN LIVSSTIL.
– VIN ER BLITT DRUKKET I OVER 7 000 ÅR, OG BLE AV BÅDE GREKERE OG ROMERE BRUKT SOM MEDISIN, POENGTERER HUN.
TEKST: Palmer

Litta Larsen har fått det beste av to verdener ved at hun vokste opp i Italia med danske foreldere. Vin fikk hun inn med morsmelken; moren Susanne er vinagent, og har kontakt med mange italienske vinhus som blant annet eksporterer til Norge.

– Den italienske kulturen er veldig preget av mat. Det å sitte og spise sammen er viktig, og vin er tett forbundet med måltidet. Selv barn i femårsalderen får ofte litt vin blandet med vann i glasset, slik at de drikker det samme som foreldrene. Jeg tror et mer avslappet forhold til vin er med på å skape et samfunn hvor unge ikke drikker seg fulle i samme grad som de gjør i Nord-Europa, mener Litta.

Noma og Geranium

Som 14-åring flyttet hun tilbake til Danmark, hvor hun gikk på kostskole og senere tok universitetsutdannelse ved Copenhagen Business School. Ved siden av studiene jobbet hun som kelner, blant annet på Noma og Geranium før de ble kjent over hele verden.

– Der opplevede jeg hva vin kan gjøre ved et godt måltid, at tingene kan gå opp i en høyere enhet så opplevelsen blir mange ganger dypere og mer intens, sier hun.

Ferdig på universitetet fikk Litta jobb hos bilprodusenten Fiat i Danmark, men stilte krav om at hun skulle få fri en dag i uken for å fullføre sommelier- utdannelsen ved Vinakademiet. Den fullførte hun i 2008, og etter fire år i Fiat sa hun opp jobben for å ta diploma (level 4) ved Wine and Spirit Education Trust.

LITTA KOMMER TIL OSLO med «Vino & Salute» 30. september.
Master of Wine

Master of Wine er et institutt (IMW) man blir medlem av hvis man består alle eksamener etter et selvstudie. Den store eksamenen er et maraton hvor man blindsmaker 12 viner om formiddagen og besvarer tre essays om ettermiddagen – fire dager i strekk. Man skal besvare spørsmål innen fem områder: Vitikultur, vinifikasjon, tapping/håndtering, ”The business of Wine” og ”Contemporary Issues”.

Litta er Master of Wine-student i «Stage 2», hvor hun har igjen en eksamen i juni. Moren Susanne startet vineksportøren Agenzia Larsen-Roma for nesten 30 år siden, og Litta gikk inn som partner i selskapet for fire år siden. Agenzia Larsen-Roma fungerer som eksportavdeling for rundt 20 viktige italienske vinprodusenter i Skandinavia og de baltiske landene.

– Vin er i essensen forbundet til det stedet hvor druene dyrkes, sier Litta.

– Jeg kan ikke tenke meg noe annet produkt som er så tett relateret til sitt geografiske område. Det er det jeg synes er mest fascinerende ved vin, nemlig fortellingen om stedet. Italia har en unik rikdom i de mange lokale druesortene – flere enn Frankrike, Spania og Hellas til sammen! Ofte er det druesorter som har vært plantet lokalt i århundrer og har tilpasset seg de lokale forholdene. Druer som timorasso i Piemonte, pecorino i Abruzzo/ Marche, tintilia i Molise, oseleta i Veneto gjør at vin aldri kan bli kjedelig. Det er alltid en ny smaksopplevelse og fortelling rett rundt hjørnet.

Helsebringende

Ordet «skål» har på mange språk noe med helse å gjøre; salute på italiensk, a votre santé på fransk og Zum Wohl på tysk for å nevne noen eksempler. Og Litta er spesielt interessert i helseeffektene av det å drikke vin. Hun holder blant annet et eget foredrag om emnet med tittelen «Vino & Salute».

– For meg er vin tett knyttet til en sunn livsstil. Vin er blitt drukket i over 7 000 år, og ble av grekerne og romerne flittig brukt som medisin. Legevitenskapens far, Hippokrates, anbefalte 400 år før Kristus et par dråper hvitvin i øret mot ørebetennelse (på grunn av den lave pH-verdien og antibakterielle effekten). Vin, og særlig rødvin med lang skall-kontakt, indeholder en rekke stoffer som har helsebringende effekter. Blant annet er resveratrol-, polyphenol- (antioxidanter) og potassium-innholdet vin langt høyere enn i andre matvarer. Derfor er et moderat vinforbruk for de fleste mennesker sunnere enn avholdenhet. Og så er det selvsagt i tillegg nytelsen ved vin og den sosiale interaksjonen som normalt er forbundet med vin, avslutter Litta Larsen.

FOODIE
FOODIE
FORRETT: Iberico-nakke stekt på 56 grader i 12 timer, skåret i tynne skiver og servert med majones med ristede pinjekjerner, skum av ananas og små biter av appelsin.
Foodie for foodies
NÅR HEAD CHEF RICHIE BOCARRO TAR MED SEG SEKS KOKKEKOLLEGER FRA HANAMI TIL NYÅPNEDE FOODIE I OROS GAMLE LOKALER I OSLO, BORGER DET FOR MAT FOR MONS.
TEKST OG FOTO: Tom Andersson

Den russiske fysiologen Ivan Pavlov forsket engang på hvordan hunder begynner å sikle når de værer mat, og deretter sikler når de utsettes for impulser forbundet med den samme matserveringen.

Som en pavlovsk hund sitter jeg nå i Tordenskioldsgate 6 i Oslo, omgitt av håndtverkere, byggestøv, planker og løse ledninger i hektisk aktivitet før den offisielle åpningen om få dager; SnakkOm er på tjuv-visitt for å lodde stemningen. Ingen ideelle omgivelser for matservering, men kjøkkensjef Richie Bocarro har akkurat servert en lekkerbisken av en forrett; Iberico-nakke stekt på 56 grader i 12 timer, skåret i tynne skiver og servert med majones med ristede pinjekjerner, skum av ananas og små biter av appelsin – og vi venter på hovedretten. Sekretene i munnen løper løpsk bare ved tanken på det som skal komme.

– Opprinnelig var det en helt annen kjøkkensjef som var tiltenkt rollen, forteller Svend Søndergaard. Han har tittelen general manager for Foodie, og har på ingen måte tenkt å servere sine gjester secunda vare.

– Men konseptet krevet noe mer. Så jeg kontaktet Richie...

Kjøkken som svinger

Det viste seg å være lurt. Richie Bocarro har bakgrunn fra El Callar de Can Roca, flere ganger kåret til verdens beste restaurant. Han var ansvarlig for fine dining i fasjonable Fabel i Fredrikstad, var kjøkkensjef på Bon Leo, har jobbet i topprestauranter England, Frankrike og Dubai – og var en viktig brikke da han som kjøkkensjef var med på å løfte Hanami til de helt store høyder. Inntil han altså nylig hoppet av, og sluttet seg til sin gamle kollega Svend i Foodie.

– Hanami er en virkelig topprestaurant, men serverer klassikere som ikke kan røres. Her på Foodie kan vi leke mye mer. Sammen med mine kolleger kan jeg utfordre, eksperimentere – ha det gøy. For oss på kjøkkenet er det viktig at vi hele tiden er i utvikling, forklarer Richie.

Og det lekne og løsslupne er da også viktig for Foodie og Svend Søndergaard.

– Her skal det være et avslappet miljø, og slett ikke formelt. Vi skal ha det gøy, samtidig som kvaliteten på mat og drikke skal være høy, sier Svend.

– Og det skal være tilgjengelig og oppnåelig for alle. Prisene skal ikke være avskrekkende for noen – har skal du kunne sette deg ned med en kopp kaffe og en avis, eller også bestille en enkelt rett eller en større meny. Vi satser på delingsprinsippet, der to eller flere skal kunne dele rettene. Og hele tiden skal du kunne bestille vin ”by the glass” – eller øl, for den saks skyld. Eller også en coctail fra vår coctailbar, tilpasset den enkelte retten.

GAMLE KOLLEGER: Svend Søndergaard og Richie Bocarro jobbet sammen på CanBlau i Århus. Sammen har de lang erfaring fra flere av verdens beste restauranter, og nå forener de igjen krefter i Foodie.
Vin fra Palmer

Svend Søndergaard shoppet litt rundt for å finne riktig vinleverandør, men var egentlig aldri i tvil.

– Jeg hadde hatt kontakt med Palmer da jeg jobbet på Kulinarisk Akademi, og var imponert over den fantastiske servicen de leverte. Så da jeg innhentet tilbud til Foodie var Palmer en soleklar favoritt. Nå har vi en eksklusiv avtale med dem; all vår vin leveres av Palmer. De er også med å sette opp menyer for vinsmaking, og strekker seg så langt de kan om vi ønsker oss en vin som ikke finnes i sortimentet. Jeg kan ikke få fullrost dem nok, sier Svend.

Og akkurat her stopper vårt intervju med gjengen bak Foodie. For opp trappen kommer Richie med vakre, akkurat passe lettstekte mikro-biffer av tunfisk, akkompagnert av japansk sudachi med utsøkt syrlighet, chorizzo-majones, et hint av garlicolje... og alt annet blir uvesentlig: Det er Foodie for foodies.

Og vi kan bare bekrefte at Pavlov hadde rett.

HOVEDRETT: Mikro-biffer av tunfisk, akkompagnert av japansk sudachi med utsøkt syrlighet, chorizzo-majones, et hint av garlicolje.
DESSERT: Et himmelsk utvalg av smakssatte bruleer, med matchende sorbeter: Rett og slett til å dø for.
ØYA FESTIVALEN
ØYA
FESTIVALEN
GODT BESØKT: Rundt 90 000 besøkende ventes til årets Øyafestival, som går av stabelen i Tøyenparken i Oslo fra 8. til 12. august.
Vin-suksess på Øya
ÅRETS ØYAFESTIVAL GÅR AV STABELEN I TØYENPARKEN FRA 8. TIL 12. AUGUST. OGSÅ I ÅR ER PALMER ENELEVERANDØR AV VIN TIL EN AV NORGES STØRSTE FESTIVALER MED OVER 90 000 BESØKENDE.
Av Tom Andersson

Øyafestivalen arrangeres slett ikke på en øy, men derimot i Tøyenparken midt i tjukkeste Oslo. Navnet stammer fra festivalens spede start i 1999, dengang 1 000 tilskuere fant veien til Kalvøya i Bærum.

– Vi tok opp igjen Kalvøya som arena, men i motsetning til hva folk tror er det ingen forlengelse av Kalvøyafestivalen. Øyafestivalen kom til ved at miljøerrundt hovedstadsklubbene Paragrafen, So What!, Last Train og Betong (Chateau Neuf) ønsket å skape en scene for indie-musikken i Oslo, i tillegg til norsk musikk, forteller Thomas Andre Valnes. Han er salgs- og økonomisjef i Øyafestivalen, og har vært med siden 2003.

– Du kan si jeg jobbet meg oppover i systemet, før jeg ble fast ansatt i 2010.

Fra liten til stor

Det samme kan sies om Øyafestivalen selv. Fra å starte opp med 1 000 besøkende i 1999 venter man i år rundt 90 000 besøkende i løpet av de fem dagene festivalen varer. Kalvøya som arena varte kun de to første årene, og deretter flyttet festivalen inn til Middelalderparken i Oslo.

– Her holdt vi til helt frem til 2014, da Follobanen skulle bygges ut og vimåtte finne et nytt sted å være, forteller Thomas Andre.

Ny arena ble Tøyenparken, hvor den 19. Øyafestivalen i år arrangeres fra 8. til 12. august.

– Veksten har jo vært enorm, sier Thomas Andre.

– Og i takt med veksten i antall besøkende har vi booket inn stadig flere internasjonale navn, vi kan ikke lenger bare basere oss på de norske.

Når det er sagt, finnes det knapt et norsk band eller artist med respekt for seg selv som ikke har stått på en scene under Øyafestivalen.

– Her har vi hatt blant andre Kanye West, Pulp, Black Keys, Björk... i det hele tatt en rekke store navn. Og stort sett det som kan krype og gå av norske band, sier Thomas Andre, som legger til at festivalen er sjangerfri, og dermed treffer et bredere publikum enn mange andre musikkfestivaler.

Ser vi på årets artistliste, finner vi da også alt fra Lana del Rey, Pixies, Unge Ferrari og Lars Vaular til Stein Torleif Bjella og Vazelina Bilopphøggers. Det brede utvalget er nok også en av forklaringene på at den gjennomsnittlige gjesten er 28 år, som er høyere enn for de fleste andre musikkfestivaler.

– En annen årsak er nok også at vi holder til i byen – folk kan gå hjem og legge seg i egen seng etter konsertene. På Øyafestivalen er det ingen camping, sier Thomas Andre.

Grønn festival

– Helt fra begynnelsen av har vi vært opptatt av å være miljøbevisste, sier Thomas Andre.

– Vi var blant de aller første som gikk fra dieselaggregater til fast strøm, som forurenser mindre. I dag gjenspeiler det seg i alt fra mat til strøm – vi minimerer mengden kjøtt i maten vi serverer, og samarbeider med en sponsor som har solceller som driver en av de seks scenene våre.

Et annet grønt aspekt er vinen, som selges i stadig større kvanta under Øyafestivalen.

– Vi har en eksklusiv avtale med Palmer, som leverer utelukkende økologisk vin til Øyafestivalen. Vi valgte dem fordi de kunne levere et bredt utvalg, og fordi de også var villige til å diskutere fremtiden med hensyn til det økologiske.

Og salget av vin har hatt en enorm økning de siste årene. Øyafestivalen har to rendyrkede vinbarer, som alene omsetter for flere millioner kroner i løpet av festivaldagene.

– Vi er veldig fornøyd med samarbeidet med Palmer, også fordi de gir publikum muligheten til å prøve vin de ikke ville prøvd ellers. Og det er jo morsomt å kunne utfordre publikum til å prøve nye typer vin, avslutter Thomas Andre, som benytter anledningen til å fortelle at det fremdeles er billetter igjen for deg som ennå ikke har bestilt gjennom Ticketmaster.

BREKERIET
BREKERIET
BRØDERNA EK: Brekeriet består av brødrene (fra venstre) Andre, Christian og Fredrik Ek, samt ølbryggeren Amadeus – som ikke komponerer musikk, men øl i særklasse.Brekeriet
BRØDRENE ANDRE, CHRISTIAN OG FREDRIK EK BRYGGER GODT ØL. FRA SITT BRYGGERI BREKERIET I LANDSKRONA I SKÅNE EKSPORTERER DE SINE GYLNE DRÅPER TIL OVER 30 LAND – DERIBLANT TIL NORGE, GJENNOM PALMER.
TEKST

Tom Andersson

FOTO

Jeff Flindt

Christian Ek begynte som hjemmebrygger i 2000, etter at han valgte emnet som eksamensoppgave. Men der andre legger eksamensoppgaver bak seg og går videre i livet, fortsatte Christian å brygge øl hjemme.

Han flyttet fra Skåne i sør til Nord-Sverige, og hver gang brødrene Andre og Fredrik kom på besøk gjorde de alltid aktiviteter knyttet til ølbrygging.

– Alle vi tre brødre interesserte oss for øl, forteller Christian.

– I 2006 besøkte vi Stockholm Beer & Whisky-festival for første gang – den arrangeres over to helger hver høst. Og siden har vi besøkt messen hvert eneste år. Den har vært en viktig inspirasjonskilde for oss, skyter Andre inn.

Brøderna Ek

Christian flyttet etter hvert tilbake til Skåne, og sammen med broren Fredrik begynte de å diskutere om de skulle slå seg sammen og gjøre noe forbundet med øl – for eksempel starte et bryggeri.

– Men det virket litt for voldsomt til å begynne med, så vi startet litt forsiktig opp med import av øl, forteller Christian.

I april 2010 sluttet Andre seg til sine to brødre, og dermed oppsto selskapet Brekeriet – navnet avledet av Brøderna Ek.

I et par år fungerte de som importører, men i 2012 tok de skrittet videre og etablerte seg som ølbryggere. I løpet av høsten hadde de renovert et lokale, og begynte for første gang å brygge øl kommersielt.

– Vi gjorde alt selv, forteller Andre. – Vi har jo ingen formell utdannelse i faget, men Christian er matvarekjemiker og tidligere hjemmebrygger... Så vi ga ham tittelen ”head brewer”. Vi forsøker å være litt internasjonale, ler han.


ØLHUNDER: Brødrene Ek har delt interessen for ølbrygging helt siden Christian (i midten) startet som hjemmebrygger for 17 år siden.
Satser i nye lokaler

Høsten 2015 flyttet de tre brødrene ut av de gamle lokalene, og etablerte Brekeriet i større og mer hensiktsmessige lokaler i Landskrona – fire-fem mil nord for Malmø. Med seg på laget har de nå en fjerdemann, nemlig ølbryggeren Amadeus.

– Som komponisten. Men denne komponerer øl, ikke musikk, smiler Christian.

– Alle vi tre brødre interesserte oss for øl, forteller Christian.

Etter flyttingen ekspanderte de produksjonen fra et volum på 600 liter per batch til 2 000. I 2016 produserte de 110 000 liter øl – i år regner de med å produsere minst det dobbelte.

– Det meste går til eksport, forteller Andre.

– Vi selger vel rundt 30 prosent av produksjonen i Sverige, resten går ut til over 30 land nå. For det meste selger vi direkte til en svensk distributør, som så selger det videre. Men noen kunder håndterer vi direkte selv, som blant annet Palmer.

Villgjær og surøl

Brekeriet gjærer alt sitt øl med villgjær, som gjør at ølet får en rustikk og kompleks smak. Ofte bruker de også frukt og bær i brygget, for ytterligere å øke kompleksiteten i det spesifikke produktet.

– Vi lager også et eget surøl, der vi bruker melkesyrebakterier, forteller Andre.

– Dette produserer vi foreløpig i våre gamle lokaler, for at ikke bakteriene skal infisere ølet som ikke skal være surt. Men snart er vi klare med et eget lokale for surøl her i Landskrona, og da flytter vi endelig hele produksjonen hit.

I dag eksporterer altså Brekeriet sitt øl til over 30 land, og de tre brødrene har store forventninger til det det norske markedet.

– Vi tror det vil vokse, sier Andre.

– Vi produserer mye som har 4,7 prosent alkoholvolum, så det er enklere for Palmer å selge. I tillegg blir surølstrenden større og større, etterspørselen vil gå opp også i Norge. I mars og april sendte vi mye over grensen til dere nordmenn.

Først ute er lettølet, med et alkoholinnhold på 2,2 prosent: Picnic sour ale, et surøl med rabarbra som brødrene tror Palmer kommer til å satse mye på.

– Det er kåret til verdens fjerde beste lettøl av ratebeer. com, så dere i Norge har mye å glede dere til i sommer, avslutter Christian.

Pilsens historie
ØL
RENHETSLOVEN: En pils skal brygges etter den gamle renhetsloven fra 1516, som sier at øl kun skal ha tre ingredienser: Vann, malt og humle.
(Foto: Dreamstime)Pilsens historie
ØL ER I DAG VERDENS TREDJE MEST POPULÆRE DRIKK BAK VANN OG TE, OG DET ER I HOVEDSAK PILS
OG LAGER DET DRIKKES MEST AV. MEN HVA SKILLER EGENTLIG EN PILS FRA EN LAGER ELLER EN ALE?
TEKST OG FOTO

Kim Daniel Bergesen

I dag drikkes det mest pils og lager, noe som har vært gjennomgående helt siden man lanserte pilsen i 1842 i byen Plzen i Tsjekkia. Selve bryggestilen stammer fra gamle Bavaria hvor en på slutten av 1700-tallet og starten av 1800-tallet begynte å forstå at det var en sammenheng mellom temperaturer under gjæring og smaken på ølet. Først under Louis Pasteur sin forskning på gjær begynte man å få en forståelse av hvorfor gjær jobbet som den gjorde.

Det ledet til videre forskning, hvor Carlsberg med deres forsker Emil Hansen var helt i front og klarte på 1880-tallet å isolere en gjærstamme som i ettertid har blitt kanskje den viktigste gjærstammen innenfor ølets verden. Den fikk navnet Saccharomyces Carsbergensis, også lettere kjent som pilsner eller lagergjær. Og for den som ikke kan alt for mye om øl og bryggeprosessen: Gjær er viktig. Ekstremt viktig, så med den nye forståelsen av gjær begynte en ny æra i ølets verden. Bryggerier fikk forsket frem sine egne unike gjærstammer, og det har vært med på få alle de unike pilsner- og lagerølene vi finner rundt i verden.

To hovedkategorier

I ølets verden har vi to hovedkategorier: Overgjæret øl (ale) og undergjæret øl (lager). Under de to kategoriene finner vi alt vi kan tenke oss av øl. Og hva skiller kategoriene?

Gjær! Overgjæret øl gjærer gjerne på litt høyere temperaturer som for eksempel 17-24 grader, og fra toppen av ølet. Det skaper ofte litt mer smak fra gjæren og ofte litt fruktigere øl. Undergjæring skjer gjerne på litt kjøligere temperaturer som 7-9 grader, og gjæren jobber fra bunnen av karet. Ved kaldere temperatur vil gjæren jobbe litt saktere, og gjerne over litt lengre tid. Det fører ofte til det vi gjerne kaller en crisp smak på ølet, og det skapes gjerne litt renere og mindre gjærpreget smak på ølet.

Hva skiller da en lager fra en pils?

I utgangspunktet ikke mye, for en pils er jo en lager – men en lager er ikke nødvendigvis en pils. En pils skal brygges etter den gamle renhetsloven fra 1516, som sier at øl kun skal ha tre ingredienser: Vann, malt og humle.

Gjær er ikke med i renhetsloven, siden man ikke hadde så mye forståelse av hva gjær var før 1800-tallet. En lager derimot, kan inneholde det man vil så lenge den er undergjæret. Der finner vi derfor for eksempel meksikanske lagere med mais, eller amerikanske og asiatiske med ris, mais og høyfruktosesiruper. Det vil si at kjøper du noe det står pils på, skal du kunne vite akkurat hva du får.

Så hva er i utgangspunktet viktig for en god pils? Svaret er enkelt: Gode ingredienser. Pils er et produkt som er veldig elegant og påvirkes lett i smaken. Kvalitet på vannet, god humle, god malt og riktig gjær og gjæringsforhold er derfor en absolutt nødvendighet ved brygging av pils. Ser vi til de mest unike pilsnertypene vil vi også se at de bruker brønnvann, brevann og kildevann fra egne kilder, noe som gjør dem unike.

Vi blir mer kravstore

Selv om vi ser en forandring i folks vaner innenfor ølkonsum, har nok pilsen kommet for å bli. Men en av forandringene vi kommer til å se er at folk blir mer kravstore også på pilsen de drikker. Små håndverksbryggerier med ufiltrert og upasteurisert pils vil forhåpentligvis se en positiv økning og en anerkjennelse av produktene sine som det de er; mer smaksrike, fyldige og spennende pilsnere.

En ufiltrert pils vil ha mer smak og fylde og vil være mer et nytelsesprodukt enn kun en god tørsteslukker. Om alle er klare for det, er kanskje et annet spørsmål. I Norge finnes det fortsatt en liten skepsis til dette med ufiltrert øl, men man ser også at flere av bryggeriene sakte men sikkert kommer med ufiltrerte utgaver av lagerølene sine.

Kulturhuset 2.0
KULTURHUSET
VEMODIG: Maria i de gamle lokalene på Youngstorget.
Kulturhuset 2.0
KULTURHUSET PÅ YOUNGSTORGET I OSLO HAR VÆRT EN SUKSESS SIDEN OPPSTARTEN FOR FIRE ÅR SIDEN.
NÅ FLYTTER DE RETT RUNDT HJØRNET OG FREMSTÅR I NY DRAKT – MED MYE MERE ØL.
TEKST OG FOTO

Tom Andersson

Arbeiderpartiet skal ha en sammenkomst her, etter landsmøtet. Det blir 500 stykker her på fredag, sier Maria Wood Moe, daglig lederer for Kulturhuset.

Vi møter henne i de nye lokalene i Youngs gate i Oslo sentrum, rett rundt hjørnet for de gamle. Det nye Kulturhuset ser ut som et eneste stort pågående byggeprosjekt, og hvordan Jonas Gahr Støre skal unngå å snuble i løsgods, murpuss og stillaser her om fem dager er en gåte for oss som stikker innom.

Men de er vant til å ta i et tak, gjengen som for fire år siden startet Kulturhuset i Olav Thons gamle lokaler på Youngstorget. Lokalene skulle rives, og derfor fikk de unge initiativtakerne leie for det som nærmest var gi-bort-pris.

– Kulturhuset skulle egentlig bare være et prosjekt med tre års levetid, forteller Maria.

– Men da de tre årene begynte å gå mot slutten, var det klart at det måtte bli en videreføring: Det går så det suser, og vi har tjent penger siden oppstarten. Leien ble utvidet fra tre til fire år, og i mellomtiden begynte vi å lete etter nye passende lokaler.

Kulturhuset 2.0

De nye lokalene fant de altså rett rundt hjørnet, og i slutten av april åpnet Kulturhuset offisielt dørene for det de selv kaller Kulturhuset 2.0. Vi tok en titt bare dager før åpningen.

– Her får vi fire etasjer, og dobbelt så mye plass som tidligere, forteller Maria mens hun viser oss rundt i de rustikke lokalene – som i stil minner mye om de gamle, men som byr på flere muligheter enn tidligere.

– Vi kommer til å ha konserter av ulikt slag, alt fra sløy jazz til klassisk. Det vil være boklanseringer, dans, seminarer, lyrikk-kvelder, forelesninger... Hvem som helst kan leie seg inn her, og bruke lokalene for sitt formål. Her kan du også sitte ved et bord og jobbe, om du vil. Vi bryr oss ikke om du bare kjøper en kopp kaffe i løpet av dagen – hit er alle velkommen.

I løpet av de fire årene som er gått, har Maria og Kulturhuset mer enn 5 200 arrangementer bak seg, og nå øker kapasiteten ytterligere. Rundt 60 ansatte vil vokse med ytterligere 10-15 personer til for å ta imot en større flyt av gjester – nye som gamle.

300 typer øl

Maria har ansvaret for den daglige driften, men fungerer også som engasjert barsjef. Og hun gleder seg spesielt til å kunne tilby over det dobbelte av antall øl i flaske – opp mot 300 ulike typer, og totalt 28 tappetårn som dekker en hel vegg i baren i andre etasje.

– Da vi startet Kulturhuset i juni 2013, fikk jeg beskjed om å skaffe 40 forskjellige typer øl. Jeg skaffet 80. I dag er vi oppe i 180, og det blir altså rundt 300 når vi flytter inn i nye lokaler – mye av det fra Palmer. Og det kan bli mer. Vi skal har 20 linjer for øl og resten blir cider, cocktails og vin, forteller hun, mens hun røper at hun selv har fått særlig sans for surøl i det siste.

– Det som er så kult med Kulturhuset er at vi har så bred apell. Hit kommer ikke bare ølelskere, men også helt vanlige folk som fatter interesse for øl når de kommer hit og ser hva som faktisk rører seg i øl-verdenen nå. Det er kjempespennende! avslutter Kulturhusets entusiastiske Maria Wood Moe.

GODT FRA FAT: Kulturhuset har 28 tappetårn for øl, i tillegg til cider, vin og coctails.
OSLO BREWING COMPANY
OSLO BREWING COMPANY
GJØK-BRYGGERE: Dimitri (til venstre) og Sindre holder til i lokalene til Smelteverket, og brygger sitt velsmakende øl hos andre.Vil sette Oslo på
verdenskartet
GUTTA BAK OSLO BREWING COMPANY ER IKKE SKUGGEREDDE: MED SITT VELSMAKENDE "GJØK-ØL" I NEVEN VIL DE MARKEDSFØRE OSLO OVER STORE DELER AV VERDEN.
TEKST OG FOTO: Tom Andersson


Vi har jo allerede etablert oss så vidt i Japan, smiler Dimitri Yogaratnam, daglig leder i Oslo Brewing Company.

Gjennom samarbeidet med caféen Fuglen, som har to kaffesteder i Tokyo i tillegg til en liten bar med det klingende navnet Øl by Oslo Brewing Company, har de i alle fall tatt den spede starten på veien mot å markedsføre Oslo og ølet sitt i utlandet.

– Vi ville vise at vi er seriøse med å sette Oslo på kartet, sier Dimitri. Som røper at de har vage planer om å få til noe også i hans hjemby Boston i USA, men at dette foreløpig har mer form av drøm enn virkelighet.

Gjøk-bryggeriet

Oslo Brewing Company tufter sin eksistens på idéen om å promotere Oslo.

– Vi var ni venner som deler kjærligheten til Oslo og unnfanget idéen sammen, forteller Dimitri.

– Selv er jeg chef av utdannelse, i tillegg til at andre i teamet har studert grafisk design og kommunikasjon. Ølmarkedet er i en tøff konkurransesituasjon, og det er viktig at vi er innovative med både design og markedsføring – selvsagt i tillegg til selve ølet.

Og det skorter verken på kreativitet eller innovasjon hos gjengen som holder til Smelteverkets lokaler i Mathallen i Oslo, hvor Dimitri er medeier.

– Vi er det du kan kalle et gjøk-bryggeri, ler Sindre Ingebrigtsen, som hoppet av en karrière i finansverden for å starte som sjefsbrygger og produksjonsansvarlig i selskapet.

– Vi brygger nemlig ølet vårt hos andre, men selvsagt etter egne oppskrifter og prosesser. De tre ølene Norwegian Blond, California Lager og Mellow IPA har vi for eksempel laget i Arendal. Nylig brygget vi også et øl sammen med Borg i Reykjavik: Gill, som er brygget med villgjær.

Drahjelp fra Palmer

Oslo Brewing Company har fått en rakettstart etter at det første ølet ble lansert i juni 2016. Fra 1. mai er de landsdekkende gjennom ASKO, og leverer blant annet til Norgesgruppen.

– Det har vært et eventyr, fra de første leveringene til Horeca til vi nå blir å finne i dagligvarehyllene over hele landet. Først hadde vi hånd om salg og distribusjon selv, men det er partnerskapet med Palmer som virkelig har tatt oss til et nytt nivå, sier Dimitri.

I 2016 solgte Oslo Brewing Company 25 000 liter øl – i 2017 regner de med å runde 100 000 liter.

– Vi sparker jo inn døren i et overfylt marked. Men etter som vi kommer med stadig flere øl, regner vi med at det også drar med seg flere kunder, skyter Sindre inn.

– Folk er nysgjerrig på nye øltyper, og derfor jobber vi mye med å lansere noe nytt hele tiden. Vår New Oslo IPA kommer for eksempel med en ny oppskrift for hver lansering. I juni lanserer vi #oslove i forbindelse med Gay Pride Week – en pasjonsfrukt-blond som vi har stor tro på. Og vi håper jo selvsagt på at produktene vil tale for seg selv.

Alles hovedstad

– Vi skal bygge opp en merkevare i Norge, og deretter fokusere på å gå ut av landet, sier Dimitri, som ikke er redd for at gamle sentrum/periferikonflikter skal stå i veien for merkenavnet.

– Oslo skal rett og slett bli alles hovedstad, slår han fast med ettertrykk.

Tusen år etter at vi erobret halve Europa med mjød og sverd i nevene er det slett ikke utenkelig at Oslo Brewing Company faktisk får det til i dag også – i langt fredeligere former enn våre forfedre.

PRODUKTER
PRODUKTERPRODUKTNYHETER ØL
LOFOTPILS
Lofotpils Pilsner
Lofotpils Pilsner er en 5,2% ufiltrert pilsner. Det er en pils brygget med bløtt vann fra Lofoten som gir en deilig og behagelig munnfølelse, mens det at den er ufiltrert gir den mer fylde og smak enn de standard filtrerte pilsnerne. Den har også fått gjære ferdig til 5,2% uten at en har hatt behov for å vanne den ut i etterkant. En pils som en pils egentlig skal være!
LOFOTPILS
PILSNER 5,2%
Vinmonopolnummer:
1854802
Pris: 44,90 NOK
Lofotpils Nordlands IPA
Lofotpils Nordlands IPA en fyldig og relativt kraftig IPA. Med sine 8% alkohol går den under kategorien Dobbel IPA, hvor den kler kategorien godt, med fin maltsødme og en distinkt bitterhet i slutten. Brygget i klassisk amerikansk vestkyststil. Godt ved siden av salt og fet mat, som godt lagret Manchego eller Parmesan.
LOFOTPILS
NORDLANDS IPA 8%
Vinmonopolnummer:
7382702
Pris: 44,90 NOK
OSLO BREWING COMPANY
NEW OSLO IPA 8,5%
Vinmonopoletnummer:
7316402
Pris: 57,50 NOK
New Oslo IPA
New Oslo IPA er en godt humlet dobbel IPA, med masse humle. En relativt
tørr og fruktig dobbel IPA, med kraftig humlebitterhet i finishen. Godt til kraftig og fet mat.

India Pale Ale
India Pale Ale er en spennende IPA brygget med Equinox og Bavaria Mandarina humle, noe som gir en fruktig og fin IPA, men med litt dypere nesten litt søtt preg av mandarin og sitrusfrukter fra humlen. Perfekt ved siden av grillen i sommer, hvor den går godt med BBQ, og burgere med litt fetere tilbehør.
INDIA PALE ALE 6,2%
6979402
Vinmonopolnummer:
1854802
Pris: 54,50 NOK
Dream Porter. Milk
Chocolate & Licorice porter.

Navnet forklarer egentlig det meste. Her har vi en porter med fin fylde, god smak av melkesjokolade, litt kaffe og med en del sødme, som blir rundet av med det deilige preget av lakris, som skaper en fin friskhet i finishen. Et nydelig øl som kan nytes alene, eller til sjokolade og kremdesserter, eller kanskje også i desserten?
DREAM PORTER. MILK CHOCOLATE & LICORICE PORTER 6,5%
Vinmonopolnummer:
7316502
Pris: 56,50 NOK
BREKERIET
BLONDETTE 6%
Vinmonopoletnummer:
7315001
Pris: 139,50 NOK
Blondette
Blondette er en spontangjæret syrlig og frisk øl på 6%. Den har en tydelig syre, og spennende smaker og aromaer fra gjær. Aroma
av sitrus, honning, litt melkesyre og lett stall. Et øl som er veldig nært en god belgisk Lambic. Passer godt til hvit fisk og gode geitoster.
RHUBARB
Vinmonopoletnummer:
Kommer senere
Pris: Kommer senere
RHUBARB
Rhubarb er en tørr og litt funky saison med en krydret aromabilde. Ølet er helt tørt,
og har noe lett syrlighet. Lette hint av Rabarbra og krydder i smaksbildet. Kommer i juli!
BEERBLIOTEK 6,5%
Vinmonopoletnummer:
6989502
Pris: 57,90 NOK
Beerbliotek
Single Hop Mosaic IPA er en balansert IPA, med mye fruktighet, og smak av mandarin, fersken og mango. Den har en lett maltkropp
med noe sødme, som balanseres fint med en fin bitterhet i slutten. Et øl som passer perfekt til burgere, grillmat og som kan funke til fredagstacoen!
AURORA SPIRIT
AURORA
SPIRIT

UNDER NORDLYSET: Navnet AururaSpirit er inspirert av nordlyset, en sinnsstemning – og selvsagt verdens nordligste sprit.


Verdens nordligste destilleri
I LYNGEN PRODUSERER TRE VÅGALE GRÜNDERE SPRIT UNDER NORDLYSET. GALSKAP? IKKE OM DU SPØR EN LEGE, EN DYKKER OG EN FRISØR MED MER PÅGANGSMOT ENN DE FLESTE.
TEKST OG FOTO: Tom Andersson/AuroraSpirit
For noen år siden var en lege, en dykker og en frisør på hyttetur i Lyngen. Hans (legen), Tor (dykkeren) og frisøren (Anne-Lise, Tors kone) begynte å diskutere en felles interesse: Lokal mat og drikke. Selv om de hadde forskjellig bakgrunn var de skjønt enige om én ting: Det var total mangel på lokale alkoholholdige drikkevarer for å betjene den raskt voksende nordlys-turismen. Så hvorfor ikke produsere lokalt drikke for turister og andre?

Inspirert av det skotske
Hans, som var eier av et adventure-selskap, hadde nylig besøkt Skottland og notert seg at det magiske landskapet minnet mye om det norske. Fjellene, fjordene, elvene og menneskene med sin mørke form for humor og varme følelser for landet de lever i. Men det fantes en viktig forskjell: Skottland har whisky! Kunne Norge også ha whisky? Og det var nettopp under denne diskusjonen at Hans lanserte idéen om å etablere et arktisk destilleri.

Tor mistenkte først den gode doktoren for å ha bedrevet eksperimenter i medisinskapet. Men med sin pragmatiske forretningsbakgrunn dykket han ned i tall, statistikk, lovgivning og harde fakta rundt det å etablere en lovlig alkoholforretning i et av verdens mest lovtunge land. Kanskje var ikke idéen så gal likevel? Etter lange diskusjoner med sin kone oppsøkte han Hans en kveld med følgende beskjed:

– Jeg sier opp jobben min, og vi går for dette. Vil du være med? Hans brukte et nanosekund på å svare.


Midler fra Innovasjon Norge
Ved hjelp av midler fra Innovasjon Norge undersøkte teamet mulighetene videre på den skotske øya Islay. Her møtte de en av Hans’ forbindelser, Colin Houston fra det skotske høylandet. Dermed var teamet komplett, og Tor og Colin oppdaget at de hadde mye til felles. Kanskje i overkant mye: Raske biler, raske båter, dykking, ski, eventyr og alt som har et snev av fare ved seg – hvilket kunne være nyttig i en så vill satsing som denne. Colin har den egenskapen at han synes å kjenne alle, eller i alle fall alle som teller. Og i løpet av turen til Islay besøkte teamet ikke mindre enn åtte destillerier i løpet av tre dager, og hadde produktive samtaler med ledelsen i alle. Basert på tilbakemeldinger fra dem bestemte teamet seg for å bygge et kombinert besøkssenter og destilleri i arktiske Lyngen.

Inspirert av nordlyset
Anne-Lise, som er en kreativ entreprenør og bedriftseier, kom opp med et passende navn på virksomheten: AuroraSpirit. Aurora fra Aurora borealis – nordlyset – og “Spirit” relatert til både en sinnsstemning og til alkohol.

Navnet ble valgt etter inspirasjon fra nordlyset. Hans kom opp med “Bivrost”. Bivrost kommer fra gammelnorsk, og var et av flere navn våre forfedre hadde på nordlyset. Man trodde at Bivrost var broen mellom himmelen og jorden, voktet av den fryktede guden Heimdallr. Brandet ble registrert som et alkohol- brand i EU.

Våren 2015 startet planleggingen av verdens nordligste destilleri, og nødvendig produksjonsutstyr ble bestilt. Grunnmuren ble lagt i desember, og takket være kompetente konsulenter, arkitekter, entreprenører, Innovasjon Norge og et meget hjelpsomt kommunestyre i Lyngen åpnet verdens nordligste destilleri dørene sommeren 2016. Her skal AuroraSpirit lage et av de reneste spritproduktene i verden, og gjester kan beundre det spektakulære besøkssenteret og lære mer om arktisk kultur og produksjon av alkohol under nordlyset.

Utviklingen i de reiselivsrelaterte markedene har vært formidabel de siste årene, og trendene både internasjonalt og nasjonalt tyder på at kortreist mat og drikke vil være bærekraftig satsing. Så kanskje er de ikke så gale likevel – legen, dykkeren og frisøren?

NORDLYS
NORDLYS

Naturens eget fyrverkeri
NORDLYSET GIR EN ILLUSJON AV AT DU STÅR VED VERDENS ENDE OG FÅR ET LITE GLIMT AV DET GIGANTISKE UNIVERSET VI ER EN SÅ FORSVINNENDE LITEN DEL AV.
Av Morten Hofseth-Olsen

På et helt grunnleggende nivå er fenomenet nordlys, aurora borealis, ganske enkelt å forklare. Nordlyset kommer om natten, når himmelen er mørk, og opptrer ofte som flimrende gardiner eller høye røyksøyler over nattehimmelen. Fargen er lysende grønn, gjerne med et snev av rosa langs kanten, og noen ganger med en dyplilla kjerne. Lysfesten varer stort sett i et minutt eller to, og når det hele er over, er det ikke usannsynlig at du vil føle at det bare var en arktisk fantasi du akkurat var vitne til.

I tusenvis av år har nordlyset opptatt og fascinert mennesket, og ikke overraskende har det vært gjenstand for historier og legender så lenge det har vært mennesker under nordlyshimmelen. Gjennom tidene har nordlyset spilten sentral rolle for mennesker i nord, og selv den dag i dag er det fremdeles en stor kilde til kunst, mytologi og legender.

Nordlys oppstår når partikler fra sola treffer atmosfæren på jorda. Sola slynger ut enorme gasskyer (solvinden) av varierende styrke. Når partiklene møter jordas magnetfelt, blir de ledet mot en sirkel rundt den magnetiske Nordpolen, og det er energien som frigjøres som er nordlyset. Kraftig aktivitet på sola kan føre til nordlys tre til fire dager etterpå.

Nordlyssymboler er funnet på samiske sjamantrommer, og fenomenet har flere ulike navn på samisk, for eksempel Guovssahas, som betyr «lyset som kan høres». Samene forbandt nemlig nordlyset med lyd.

HIMKOK
HIMKOK


SKJULT PERLE: Himkok er verdens 42. beste bar, og en skjult perle i Oslo. Daglig leder Yunus har god grunn til å være stolt over hva de har oppnådd på bare to år.Cocktails i verdensklasse
VISSTE DU AT NORGE HAR EN AV VERDENS 50 BESTE BARER? DERSOM SVARET ER NEI, BØR DU SNAREST LEGGE VEIEN INNOM HIMKOK I OSLO!
Tekst og foto

Tom Andersson

Men vær forberedt: Himkok er ikke akkurat inspirert av Las Vegas når det gjelder innsalg fra gaten. Her er ingen neonskilt eller prangende reklameplakat for verdens 42. beste bar – kun et lite messingskilt på størrelse med en PostIt-lapp ledsaget av en knøttliten ringeknapp røper at du akkurat her, i krysset mellom Storgata og Youngs gate i Oslo, befinner deg på terskelen til enhver cocktail-elskers paradis.

– Velkommen inn, smiler min nye venn Yunus Yildiz.

Han kunne like gjerne sagt velkommen hjem. For ikke bare møter jeg en griselekker bar ved ankomst – her brer lokalene seg innover i stadig nye og trivelige arealer, fra Himkoks eget veksthus via et uteareale med cabriolet- løsning til nye barer og en egen scene for sløy jazz. Og jaggu har ikke Himkok en egen barberer helt innerst i huset også, av den gode gamle sorten som plasserer deg i en barberstol av lær og bruker kniv, og ikke høvel på skjegget.

– Du glemmer det viktigste, påpeker Yunus, og henleder min oppmerksomhet på apparatene i kobber og skinnende aluminium (for det er vel ikke krom?) som står montert bak glassveggene ved cocktailbaren i første etasje.

På Himkok brenner man nemlig hjemme.

Hjemmebrent
– Vi brenner vår egen gin, vodka og akevitt, bekrefter Yunus. Han er daglig leder for Himkok, og var den første som ble ansatt av eieren Erk – som hadde vært i USA, og fått en lysende idé.

– Erk så at det hadde vokst opp en rekke små destillierier rundt om i Statene, og mente at dette var noe vi kunne innføre også i Norge. Himkok er en variant av det, kan du si. For ikke bare destillerer vi vår egen sprit, vi lager også våre egne cocktails på en måte som ingen har gjort tidligere her i landet: Cocktails fra fat! Vi kaller det Taptails, og fordi det tappes fra fat kan vi håndtere et mye høyere volum.

Med flere hundre mennesker innom hver eneste kveld kan Himkok trygt kalles en høyvolum cocktailbar. Her slipper du mye av ventetiden det vanligvis tar å mikse en cocktail, uten at det på noen måte går ut over kvaliteten: På Himkok finner du noen av landets beste bartendere og cocktail -miksere – bare i fjor var tre av dem i ulike verdensfinaler i drinkmiksing. Bestselgerne finner du i den originale cocktail-menyen med bunad-omslag, der hver av stedets cocktails er inspirert av en bunad fra et eller annet sted i landet.

– Vi plukker ut elementer fra bunadsmønstrene, forteller Yunus.

– Det kan være et eple, et bær eller en urt. Og så har vi komponert egne cocktails rundt det.


TYRKERE MED TEFT: Eieren Erk (til venstre) og Himkoks daglige leder Yunus kommer begge opprinnelig fra Tyrkia, og har lykkes til de grader med sitt Taptails-konsept i Himkok.
Noe å feire
Det var Drinks International som kåret Himkok til verdens 42. beste bar – som den første norske baren noensinne inne blant topp 50. Og blant alle verdens millioner av barer sier det også sitt at Himkok havnet på topp 10-listen over verdens beste nyåpnede barer i 2015.

Himkok feirer i disse dager sitt toårs-jubileum, og kjenner du din besøkelsestid legger du snarest turen innom for å feire jubilanten. Eller deg selv, for den saks skyld – om du har noe å feire. Har du ingenting å feire, kan jo det i seg selv være grunn god nok til å søke trøst med en av verdens beste cocktails i en av verdens beste barer.

Og tenk – den ligger faktisk i Oslo!

PRODUKTER
PRODUKTER


PRODUKTNYHETER BRENNEVIN
AURORA SPIRITS:
LYNGSEIDET/NORGECognachuset Château de Montifaud ligger midt i hjertet av Cognacs edleste jordsmonn. Ordet Champagne er en omskrivning av ordet campanien som er betegnelsen på en type kalkstein som er spesiell for Charente, og som kun finnes på åskammene hvor nordre Petite Champagne og søndre Grande Champagne møtes. Nøyaktig her har familien Vallet sine over 120 hektar med vinmarker som omkranser slottet Château de Montifaud. Det at dette er en slottsprodusent og fortsatt er familieeid i 6. generasjon Vallet, gjør dette til en unik produsent i Cognac.

CH MONTIFAUD VIEUX PINEAU DES CHARENTES BLANC
Pineau des Charentes er en sterkvin som lages ved at man blander 75% druemost og 25% Cognac Eau-de-Vie. Tydelig gul farge. Duften er fylt med sødme og en herlig innslag av ferske frukter som epler og druer. Smaken er elegant og sødmefull. Finishen er behagelig med mye druemost og noe fatp reg. Dynk en halv honningmelon med Pineau, og drikk et glass avkjølt ved siden av. Dette er en perfekt forrett på en varm sommerdag. Nydelig ved siden av fruktdesserter, som paier og kaker.

Vinmonopolnummer:
7097401
Pris: kr 303,50

HIMKOK STORGATA DESTILLERI
OSLO/NORGESom den kanskje beste cocktailbaren i Norge, og nylig annonsert som en av verdens 50 beste barer er Himkok i Oslo en kvalitetsbevisst leverandør av brennevin. De har bygget sitt eget destilleri, og med dette produserer de alt brennevinet de bruker i baren. Himkok Gin er samme produkt som de bruker som husets Gin. Det er en meget fruktig type Gin, som lett lar seg mikse sammen med andre ingredienser eller sammen med en kvalitets tonic. Himkok Aquavit er også samme produkt som bartenderne bruker i sine drinker på Himkok. Rund og meget behagelig ufatlagret akevitt som passer til cocktail like godt som til ulike skalldyrsretter og lette fiskeretter. Destillatøren hos Himkok jobber tett med bartenderne for at de sammen skal lage den perfekte miksen som passer til cocktails. Vi er stolte av å presentere denne produsenten på det norske markedet.

HIMKOK AQUAVIT
Vinmonopolnr.: 727010
Pris: kr 359,90

AURORA SPIRITS:
LYNGSEIDET/NORGEVed foten av Lyngsalpene i Troms har en kameratgjeng startet verdens nordligste destilleri. Med fantastiske omgivelser er det også bygget et besøkssenter hvor man kan lære mer om destilleringen og historien til området. Deres første lanseringer er Bivrost Gin, Bivrost Akevitt og Bivrost Vodka. Vikingene kalte nordlyset for Bivrost. De mente det var en magisk bro fra mennenes verden Midgard til de norrøne guders rike Åsgard. Bivrost Akevitt er en blank variant med delikate hint av florale og sitrusfrukter. Avslutningen er lang med en krydret tone. Bivrost Gin er fruktig med fint preg av einebær og sitrus. Behagelige aromaer og en flott gin å bruke sammen med en tonic av høyere kvalitet, for eksempel Indi&Co Tonic Water. Bivrost Vodka er en rund og balansert vodka som passer perfekt som hovedbase i mange ulike drinker.
BIVROST GIN
Vinmonopolnr.: 6817902
Pris: kr 399,90

BIVROST AKEVITT
Vinmonopolnr.: 6817802
Pris: kr 339,90

BIVROST VODKA
Vinmonopolnr.: 6976902
Pris: kr 344,90
PALMER
PALMER
GROUP
Aktivitetsplan Palmer Group 2017
MÅNED STED ARRANGEMENTER MAI-DES 2017 DATO
MAI Tromsø Øl- og Vinfestival Fr 5. og lø 6. mai
Oslo, Gamle Logen Champagne Pommery-smaking med Julien Lonneux, 8 forskjellige champagner i samarbeid med Aperitif Gamle Logen Ma 8. mai
Stavern Wine Maker’s Dinner med Eugeni Llos Norenberg fra Perelada Hotel Wassilioff Fr 19. mai
Oslo Eugeni Llos Norenberg fra Perelada, Tapas & Spansk cava og vin
Delikatessen Majorstuen
Lø 20. mai
Oslo NVkF Mat & Vinmesse
Gamle Logen; sjekk www.nvkf.no
Lø 22. okt
JUNI Oslo Oslo Gin Festival
Håndverkeren
Lø 10. juni
AUGUST Oslo Øya Festivalen Ti 8. – lø 12. august
SEPTEMBER Oslo Vino & Salute; Vin og Helse; foredrag og smaking med Master of Wine-student Litta Larsen
Restaurant Louise, Aker Brygge
Lø 30. september
OKTOBER Oslo Smaking 50 great wines of Portugal Ma 30. oktober
NOVEMBER Trondheim Høst-Vinpuls Ma 6. november
Oslo Palmer vinmesse og middag
Ekebergrestauranten
To 9. november
Hønefoss Wine Maker’s Dinner
Brasserie Fengselet med Emanuela Negro og trøfler fra Piemonte!
Lø 11. november
For invitasjoner til våre arrangementer, registrer deg på snakkompalmer.no, brukernavn/passord: palmer Du kan også følge Palmer Group på Facebook.
GIN
GIN
GIN LANE: William Hogarths kobbertrykk «Gin Lane» fra 1751 beskriver godt hvor destruktivt forbruket av gin blant fattige briter kunne være fra rundt år 1700 til
Gin´ll fix it

FRA SVARTEDAUD OG PEST I EUROPA OG MALARIA I DE ENGELSKE KOLONIER TIL DEN MODERNE UNGDOMSKILDEN – GINENS ROLLE SOM HELSEBRINGENDE ELIKSIR SER IKKE UT TIL Å TAPE SEG. NEVNER JEG GIN FOR DEG I DAG, GÅR KANSKJE TANKENE TIL EN ISKALD GIN TONIC I SOLVEGGEN PÅ PÅSKEFJELLET, EN APPETITTSKJERPENDE NEGRONI FØR MIDDAG ELLER EN FRISK OG DEILIG SOUTHSIDE PÅ UTESERVERINGEN. MEN VISSTE DU AT GINENS OG EINEBÆRETS HISTORIE GÅR HÅND I HÅND MED FARMASIENS?

Av Jesper Høst, Brand Ambassador, Palmer Spirits

«Det kom et skip til Bjørgvin i 1349» sier sagnet om Jostedalsrypa. Et engelsk skip brakte pesten, Svartedauden, til landet vårt. I løpet av bare et par år tok den med seg halvparten av landets innbyggere, og la 231 av 300 norske gårder øde. På kontinentet hadde allerede pesten herjet i over to år og datidens legevitenskap var ikke i stand til å kurere et eneste sykdomstilfelle. Det nærmeste «legestanden» kom var en overbevisning om at pesten var en luftbåren sykdom, og at den eneste beskyttelsen mot smitte var å puste gjennom en pose fylt med helsebringende einebær. Denne posen ble dyttet inn i en karakteristisk maske formet som et fuglenebb, og gjennom hele kontinentet kunne man se disse pestdoktorene i sin groteske habitt.

Til tross for at det å puste gjennom et filter av einebær viste seg å være særdeles lite effektivt, var krydderets posisjon og status som mirakelkur likevel blitt sementert over hele det europeiske kontinentet. Spesielt i Nederland ble det populært å destillere maltvin krydret med einebær som kur for alt fra gikt til nyresvikt, og drikken fikk navnet Jenever (jenever – juniper – einebær, tok du den?). Jenever, eller genever som vi kaller det i dag, er stamfar til det vi nå kaller gin. Engelske soldater i Antwerpen som slåss mot Spania under 80-årskrigen (1568-1648) så nederlandske soldater drikke genever før de skulle i kamp, og på grunn av nederlendernes legendariske mot fikk genever tilnavnet Dutch Courage av britene. Ironisk nok tok det ikke lang tid etter 80-årskrigen før England, Skottland og Irland ble invadert av den nederlandske regenten William av Oranien, og noe av det første han gjorde var å lovfeste britenes rett til å destillere.


The Gin Craze

De neste 100 årene var England på fylla. Mens overklassen fremdeles nøt sin importerte sherry og malagavin, var detgin (populært kalt Mothers Ruin eller Madam Geneva) som ble konsumert i Londons fattige nabolag. Et gjennomsnittlig konsum av over 10 liter gin per år, skylt ned med uante mengder øl, førte til at den engelske regjeringen mellom 1690-1750 innførte tunge skatter på destillering for å demme opp for forbruket. I 1736 ble det innført en avgift på £50, omtrent 70 000 kroner i dagens pengeverdi, for en lisens som ga rett til å selge gin. Hensikten var å gjøre det økonomisk uforsvarlig å omsette brennevin. Det ble registrert to slike lisenser. Forbruket flatet ut i 1751 som konsekvens av økte kornpriser og en bedre lovgivning for destillasjonslisenser, og i løpet av de neste 100 årene ble ginens rykte stadig bedre.

Ginpalasser og malaria

Under Dronning Victoria i det 19. århundre begynte det å dukke opp ginpalasser over hele landet. Disse var en slags krysning av apotek og overdådige victorianske puber hvor britene kunne innta helsebringende gin (sukk) innenfor sosialt korrekte rammer. For imperiets soldater ute i koloniene var disse etablissementene naturlig nok ikke like enkle å frekventere, men som seg hør og bør hadde samtlige soldater en daglig rasjon på 7 cl gin eller rom (54,6% abv – derav navy gin/navy rum), avhengig av hvor man var stasjonert. I India hadde de også en dagsrasjon av det svært bitre stoffet kinin som var ment å skulle beskytte mot bitt fra malariamygg. Kininen ble blandet ut med sukker og soda for å gjøre den mer velsmakende og resten er, som man sier, historie – gin og tonic var født. Indian tonic inneholder også i dag en liten mengde kinin, men i langt mindre konsentrasjon enn i originalen. Overdosering av kinin kan påvirke livmorsmuskulaturen hos kvinner og føre til en god del vemmelige bivirkninger. Men heldigvis er det ingenting å frykte verken av kommersielle tonic-produkter eller den nye bølgen av håndverks-tonic som for eksempel testvinneren fra Indi & Co.

LONDON DRY

I dag finnes det en myriade av ulike stilarter innen gin, men den dag i dag er det fremdeles London Dry Gin som er dominerende. Forvirrende nok sier London Dry Gin ingenting om hvor brennevinet er produsert, men navnet er beskrivende for en stilart hvor einebær er dominerende og ingen smakselementer er tilsatt etter destillasjon med unntak av en liten mengde sukker (glyserol).

DISTILLED GIN

Distilled gin er en voksende kategori på verdensmarkedet. Produksjonsmetoden er stort sett den samme som med London Dry, men her kan smaksstoffer tilsettes etter destillasjon. Dette betyr ofte en søtere, mer parfymert stil.

OLD TOM

Generelt anerkjent som den originale ginstilen har Old Tom vært mer eller mindre borte fra markedet inntil for få år siden. Forholdsvis søt, noen ganger fatlagret og en viktig ingrediens i en Tom Collins.

SLOE GIN

Sloe gin er egentlig ikke en gin, men en tanninrik likør basert på gin, sukker og slåpebær. Hadde en kort bølge med popularitet på 50-tallet, men har vært relativt usynlig i markedet til nå.

TIPS
TIPS

De ansatte i Palmer sitter på en skattekiste av fagkunnskap, og det er flere som spør oss direkte hva vi foretrekker personlig. Her er noen tips fra fire av oss.

L ARS ASBJØRN ADSKIM

Brand Manager, Palmer Wine
E-POST: [email protected]
MOBIL: (+47) 993 58 029C hablis er en av kronjuvelene i den franske vinkronen – et relativt lite område med et kjent og stort navn. Om du tar turen ned dit er Chablis lik alle andre franske landsbyer – stillheten er der, vinbøndene og de lokale som bor der driver med sitt som de bestandig har gjort. Den eneste forskjellen er vinturistene som jevnlig tar turen innom, og en eller annen luksusbil som kjører forbi – det er jo et par bønder der som tjener gode penger.

Når været blir varmere og sommeren kommer, er det et lite vår-rituale for meg å spise reker med brød og majones. Så enkelt kan det være, og da smaker det best med en frisk, mineralsk vin som Chablis. Petit Chablis har fått et ufortjent dårlig rykte, og har blitt sett på som en billigere versjon av kommune-Chablis. Sannheten er at Petit Chablis er et like nøye avgrenset område på samme måte som Chablis, og druekvaliteten der er svært god. Petit Chablis er faktisk fire ganger så lite som selve Chablis – så det er egentlig ikke noe «petit» med Petit Chablis.CHATEAU DE VAL DE MERCY PETIT CHABLIS 2015
Chateau de Val de Mercy holder til i den lille pittoreske byen Chitry. Deres Petit Chablis er typisk preget med høy friskhet, sitrus- og litt eplepreg, med et lett «Chablispreg » av østersskjell og mineraler.

Vinmonopolnr: 1453001
Pris: 164,90 (basis)
KIM DANIEL BERGERSEN

Brand Ambassador, Palmer Beer
E-POST: [email protected]
MOBIL: (+47) 416 88 961N å som våren er her og sommeren står for tur drikker jeg litt mindre mørk øl og mer lys og fruktig øl.

Våren er også en tid der man er mer aktiv, og man begynner også grillsesongen. Derfor velger jeg gjerne litt mer portabel øl også. Øl på boks har kommet for å bli, og hvis man er glad i humlerike øl som meg, er boks helt klart best. Ølet holder seg rett og slett bedre på boks, og spesielt de humlerike, ettersom det ikke kommer noe lys på ølet. Derfor er min anbefaling denne gang Svalbards IPA. For det første er det kjempespennende at vi nå har et bryggeri på Svalbard, hvor det lenge ikke har vært tillatt med noen form for produksjon av alkohol. For det andre har Svalbard fått med seg en fantastisk flink brygger i Andreas Hegermann Riis, hvor IPA helt klart er en stil han mestrer godt.SPITSBERGEN IPA
Spitsbergen IPA er en 7% IPA med en IBU på 51. Den har en fin maltfylde, noe sødme og en kraftig men ikke for bitter humleprofil. Humletypene som er brukt er: Cascade, Summit, Simcoe, Citra, Colombus og Centennial, noe som gir en god variasjon i både aromaer og smaker. En har masse smaker og aroma av grapefrukt, mango, og litt granbar. Som en klassisk amerikansk vestkyst IPA. Godt til: Grillmat, spicy retter, og godt lagrede salte faste oster som Manchego

Vinmonopolnr: 5467802
Pris: 61,90 (bestilling)

JESPER HØST

Brand Ambassador, Palmer Spirits
E-POST: [email protected]
MOBIL: (+47) 99572338V i starter friskt med årets minst kontroversielle uttalelse: jeg elsker sommeren! Sommeren er tiden for sene bruncher i hagen eller på verandaen, tiden for lette, friske smaker, sand i trusa og solvarm hud.

Det å avkjøle seg med en iskald longdrink er ofte fristende på denne tiden av året, men man skal være obs på at man fort kan bli dehydrert av et for stort inntak av brennevin i varmen. Da anbefaler jeg heller å gå for et lettere alternativ, slik som «Piedmont Cooler». Med base på en alkoholsvak og aromatisk hylleblomstlikør fra Piemonte, en lett bitter og boblende sitrontonic fra INDI og frisk, norsk agurk er dette et trygt valg for en litt mer voksen limonade. Dette faller også godt sammen med at en av de heteste drinktrendene vi har sett det siste året er et økt fokus på drinker med lavt alkoholvolum, noe som er perfekt for varme sommerdager.PIEDMONT COOLER
 • 5 cl Fiorente Elderflower Liqueur
 • 12 cl INDI & Co Lemon Tonic
 • Finsnittet agurk
Fyll et glass med is og agurk, hell over Fiorente Elderflower Liqueur og topp med INDI & Co Lemon Tonic. Pynt med agurk.
FIORENTE ITALIAN ELDERFLOWER LIQUEUR
Vinmonopolnr: 1706002 – pris 259,90 (bestilling)
INDI LEMON TONIC
Jacob´s Holtet/Jacob´s Majorstua/Gulating
Pris: 29,90


ROAR STEIRO

CFO, Palmer Group
E-POST: [email protected]
MOBIL: (+47) 97166416N oe av det jeg setter høyest i forhold til mat og drikke, er å sitte ute på lyse sommerkvelder og grille og kose seg med venner og familie. Høy kvalitet på råvarer og drikke gir en god ramme for hygge og sommerminner.

Et grillmåltid kan gjøres både veldig enkelt og raskt, eller mer avansert. Selv heller jeg ofte mot gode pølser og marinert oksekjøtt. Det gjør seg godt med noe ekstra smakfullt i glasset. Min favoritt til grillmat varierer i forhold til hva som er på grillen, men en kraftig mørk lager, for eksempel Lofotpils Godt Haill, fungerer bra til mine grillfavoritter. Når en sitter utendørs tåler man ofte mer smakstrøkk på ølet. Kjøtt som er grillet og med preg av røyksmak passer utmerket til en øl med noe sødme.

Til disse hyggelige sommerkveldene med mye god mat setter jeg særlig pris på en god akevitt. Her finnes det mye bra, og en som passer godt er Jeger Aquavit som er modnet seks måneder på sherryfat og har preg av karve samt sitrus og anis. Den passer til grillfestens kraftige kjøttretter og er også utmerket som avec senere på kvelden.LOFOTPILS GODT HAILL
Godt Haill har en helt spesiell betydning i Lofoten. For dere som ikke kjenner til lokale skikker, oppfordrer vi til å lese baketiketten på flasken. Dette ølet er av type Bokk. Fargen er middels dyp mahogany. Duft av ristet malt, kaker, tørket frukt og karamell. Ølet er delikat og smakene er flott integrert.

Vinmonopolnr: 3881002
Pris: 50,30


JEGER AQUAVIT
Aroma preget av karve, innslag av sitrus og anis. Bløt og karvepreget, streif av krydder og fat, middels fylde.

Vinmonopoln.: 5321201
Pris: 399,90
ADRESSE
ADRESSE

Palmer Group AS

Strandveien 55

N-1366 Lysaker

Tel +47 24 11 56 70

Fax +47 24 11 56 71

[email protected]

IKKE GÅ GLIPP AV PALMERS NYHETSMAGASIN OG NYHETSBREV SNAKK’OM.

VI GIR DEG HISTORIENE OM HODENE, HENDENE OG LANDSKAPENE SOM FORMER DET SOM INTERESSERER DEG MEST. VELG HVA DU VIL HØRE OM – ØL, VIN, BRENNEVIN ELLER OPPLEVELSER PÅ SNAKKOMPALMER.NO